5 briljante openingszinnen om bij je sollicitatiegesprek het ijs te breken

Is “small talk” overbodige ballast bij een sollicitatiegesprek? Business Insider meent alvast van niet want de nieuwssite verwijst naar onderzoek dat aangeeft dat het contact dat je  maakt met de leidinggevende of rekruteerder voordat het gesprek echt serieus wordt, van grote invloed kan zijn op de manier waarop je uiteindelijk wordt beoordeeld.   

5 briljante openingszinnen om bij je sollicitatiegesprek het ijs te breken

Maar hoe kan je als kandidaat, die meestal toch al stijf van de zenuwen staat, “bons mots” verzinnen die de gespannen situatie ontdooien en zowel de rekruteerder als jezelf in een meer ontspannen gemoedstoestand brengen, zodat een gesprek ontstaat waarin je je kwaliteiten beter tot uiting kan laten komen?

 

Volgens de site www.careerrealism.com komt het erop aan enkele zinnetjes klaar te hebben die ervoor zorgen dat de rekruteerder eerst aan het woord komt, zodat jij dan kan tonen dat je goed kan luisteren. De site geeft ook enkele voorbeeldzinnen. Ze lijken de evidentie zelf, maar bij een sollicitatie durf je ze misschien niet uitspreken of denk je er gewoon niet aan. We zetten je alvast op weg.

 

“Fijn u te ontmoeten. Prettig weekend gehad?”

Natuurlijk verander je bij een sollicitatie op vrijdag het tweede deel van de zin in “plannen voor dit weekend?” of iets gelijkaardigs. Het toont dat je proactief en vriendelijk bent en over het nodige zelfvertrouwen beschikt. Je kan op die manier ook een gesprekje voeren zonder al te persoonlijk te worden.”

 

 “Mooi schilderij, zeg”

Als je iets in de omgeving ziet dat opvalt, zoals kunst die aan de muur hangt, kan je daarop ingaan. Dat betekent niet dat je moet proberen uitpakken met je kennis over kunst, maar het geeft wel aan dat je snel in gesprek raakt en een band kunt opbouwen met de ander. Dat is met name interessant als je solliciteert voor een salesfunctie. Interesse tonen in bijvoorbeeld kunst maakt ook duidelijk dat je veelzijdig bent.

 

“Interessante blog was dat op jullie site over…”

Een compliment geven over iets dat rechtstreeks in verband staat met het bedrijf laat niet alleen je betrokkenheid zien, maar geeft ook meteen aan dat je je huiswerk over het bedrijf hebt gemaakt. 

 

“Ik las op X dat de CEO van dit bedrijf… Kunt u daar meer over vertellen?”

Ook dit is een zin die aangeeft dat je je bijzonder goed hebt voorbereid. En daarmee scoor je meteen punten en laat je bovendien weer eerst de rekruteerder aan het woord.

 

“Ik ben heel blij dat u me hebt uitgenodigd. Ik vraag me nu af wat u vooral opviel toen u bij uw sollicitatie voor deze organisatie in mijn stoel zat.”

Misschien is dat een tikje gewaagd, maar het getuigt van lef en volgens specialisten is de focus op de rekruteerder en zijn eigen ervaringen bij het bedrijf echt wel een goede start van een gesprek. 

Dinsdag 4 Juli 2017 om 14:0

Geert Degrande

// //
// // //
// // // //