5 goede redenen om pauze te nemen

We hebben het allemaal druk-druk-druk, en daardoor hebben we ook de neiging om regelmatig een pauze te skippen. Maar is dat ook een goed idee?

5 goede redenen om pauze te nemen

1. Je concentratie lijdt eronder

Sommige mensen kunnen zich perfect afsluiten van hun omgeving en lange tijd aan één stuk doorwerken, anderen zijn sneller afgeleid. Het staat echter vast dat ons concentratievermogen op een gegeven moment snel afneemt als we niet regelmatig een pauze nemen. Voor sommigen is vijf minuten pauze per halfuur ideaal, anderen zullen meer baat hebben bij een langere break van een halfuur na twee uur werken. Zoek uit wat het best werkt voor jou, en hou je aan dat regime!

 

2. Te lang zitten is ongezond

Meer dan zes uur per dag zitten is niet gezond, dat bewijzen tal van wetenschappelijke onderzoeken. Het verhoogt je risico op hart- en vaatziekten gevoelig en vertraagt je metabolisme, waardoor je een grotere kans loopt om overgewicht te ontwikkelen. Dat klinkt ernstig, maar de remedie is verrassend eenvoudig. Als je de gewoonte aanleert om elk uur even op te staan en per dag een halfuur beweging inbouwt, volstaat dat om de meest negatieve effecten van een zittende levensstijl tegen te gaan. Een wandeling maken is één optie, maar je kan net zo goed beslissen om voortaan met de fiets naar het station te rijden. Als je de neiging hebt om pauzes te vergeten, kun je een automatische alert instellen op je smartphone of pc.

 

3. Een burn-out ligt op de loer

We gaan niet flauw doen: als je een belangrijke deadline moet halen, is het okee om tijdelijk wat minder pauze te nemen. Maar als dat werkregime de regel wordt in plaats van de uitzondering, ligt een burn-out al gauw op de loer. Als de stressperiode te lang aanhoudt, gaat de kwaliteit van je slaap erop achteruit en neemt de vermoeidheid snel toe. Uiteindelijk zal dat ertoe leiden dat je geen behoorlijk werk meer levert en mogelijk maanden buiten strijd bent - het tegengestelde van de grotere efficiëntie waar je naar streefde.

 

4. Bijpraten is goed voor ons

Een pauze is het ideale moment om een babbel te slaan met de collega's. Of je nu een boom opzet over je kinderen of de kansen van de Rode Duivels op het WK voetbal, het staat vast dat sociale contacten belangrijk zijn voor ons psychisch welzijn. Mensen zijn bij uitstek sociale dieren, en bijgevolg word je er niet vrolijker van als je systematisch past voor een ongedwongen babbel op het werk.

 

5. We worden er productiever van!

Als je op een verstandige manier omgaat met pauzes, word je daar alleen maar fitter, blijer en productiever door, en dat zijn allemaal zaken waar een werkgever naar streeft. Als het niet bij de bedrijfscultuur hoort om regelmatig pauze te nemen, is het een goed idee om dat onderwerp eens aan te kaarten.

Dinsdag 4 Maart 2014 om 13:56

ms

// //
// // //
// // // //