5 hardnekkige mythes over solliciteren

Heel wat mensen denken dat ze wel weten hoe je te werk moet gaan als je een job zoekt. In de praktijk blijkt er echter een reeks hardnekkige misverstanden over solliciteren te bestaan.

5 hardnekkige mythes over solliciteren

Mythe 1: In crisistijd moet je ingaan op elk aanbod

Het zijn niet bepaald gemakkelijke tijden om werk te zoeken, maar het is belangrijk om te blijven zoeken naar een job die je met heel je hart wil doen. Er zijn natuurlijk uitzonderingen op die regel, maar in principe loont het zeker de moeite om te blijven solliciteren tot je de spreekwoordelijk 'klik' voelt.    

 

Mythe 2: Jobhoppers zijn verdacht

In de jaren 80 en 90 zat er nog enige waarheid in deze mythe, maar ook werkgevers beseffen dat je sollicitanten niet zomaar mag afrekenen op hun jobparcours. De tijden waarin mensen hun hele carrière bij één bedrijf doorbrachten en daar steeds hoger opklommen, zijn definitief voorbij. Wie voortdurend aan zijn competenties wil schaven, kan soms niet anders dan regelmatig andere oorden opzoeken. Het blijft natuurlijk vreemd als je binnen één jaar voor 3 verschillende organisaties werkt.

 

Mythe 3: Ik ben goed bezig als ik genoeg brieven en cv's opstuur    

Ook verlegen mensen moeten hun angsten overwinnen en elke sollicitatie systematisch opvolgen. Bel de werkgever zelf op en vraag een afspraak om je kandidatuur te bespreken. Het risico bestaat dat je te horen krijgt dat je de job niet krijgt, maar dan weet je tenminste waar je aan toe bent. Bijna niemand krijgt de eerste job waarvoor hij of zij solliciteert.   

 

Mythe 4: Ik maak meer kans als ik een lager salaris vraag  

Wie al lang op zoek is naar een job, kan in de verleiding komen om een lager salaris te vragen. Nochtans is het verstandig om vast te houden aan een bedrag dat overeenkomt met wat gebruikelijk is voor de sector en de functie. Als je jezelf aanprijst als een soort soldenartikel, kom je vooral wanhopig over. Bovendien bepaalt je startsalaris over tien jaar nog steeds wat je verdient.   

 

Mythe 5: Vijftigers komen niet meer aan de bak

We moeten er niet kinderachtig over doen: leeftijd is zeker een factor bij het aanwerven van nieuwe medewerkers. Maar het is ook niet méér dan dat! Als je de competenties en de ervaring hebt die een werkgever vraagt, dan ben je goed gewapend voor elk sollicitatiegesprek. En natuurlijk is het belangrijk om aan te tonen dat je beschikt over een flexibele geest en nog steeds staat te popelen om iets nieuws te leren. De tijd dat vijftigers alleen maar aan uitbollen dachten, ligt gelukkig achter ons.

Dinsdag 26 Februari 2013 om 8:47

Manu Sinjan

// //
// // //
// // // //