5 tips om je studentenleven goedkoper te maken

Het studentenleven is voor veel jongeren hun eerste ervaring met min of meer op eigen benen staan. En één onderdeel van dat leerproces is ervoor zorgen dat je aan het einde van de week niet moet overleven op droge cornflakes.

5 tips om je studentenleven goedkoper te maken

Kotstudenten kosten jaarlijks 12.450 euro, ruim de helft daarvan gaat naar  kleding, verzorging, voedsel en ontspanning. Dat berekende het centrum voor budgetadvies- en onderzoek (Cebud). Hoe zorg je ervoor dat je kosten niet te hoog oplopen en je aan het einde van de week niet moet overleven op droge cornflakes?

 

1. Zakboek leggen, niemand zeggen

Hou een maand lang consequent bij waar je je geld allemaal aan uitgeeft. Dat mag in een ouderwets zakboekje of op Evernote, als je maar een overzicht krijgt. Je zal er versteld van staan waar je allemaal geld aan spendeert, en het zal snel duidelijk worden waar je op kunt besparen. Zo'n emmer salted caramel mocha van Starbucks is absoluut lekker, maar misschien bewaar je die beter voor een feestelijke gelegenheid. En wie op de eerste van de maand bezwijkt voor een paar designerschoenen, heeft waarschijnlijk ook gewoon zin in een cornflakedieet. Bepaal wat voor jou levensnoodzakelijk is en handel daarnaar.

 

2. Komen eten!

Honger? Beleg een vergadering met je vrienden en kook beurtelings een of twee keer per week voor de hele bende. Een gigapot spaghettisaus kost nauwelijks meer moeite dan een klein potje, het is gezonder én beter voor je portemonnee dan wat er in het studentenrestaurant op de kaart staat. Er zijn speciale kookboeken voor een smal budget op de markt, maar je kan ook gewoon naar de supermarkt trekken en iets in elkaar boksen met de groenten van het seizoen.

 

3. Rondjes zijn voor blondjes

In elke vriendengroep zijn er mensen die zelden of nooit een rondje geven. Soms omdat ze het zich niet kunnen permitteren, en soms omdat er ze er een sport van maken om systematisch op kosten van hun vrienden te drinken. Misschien beter gewoon afschaffen, die rondjes? Natuurlijk mag je trakteren, maar beter niet met het idee dat iedereen op zijn beurt wel een rondje zal geven.

 

4. Pas voor dure abonnementen   

Een smartphone drukt zwaar op het budget van veel studenten. Een peperduur abonnement met een bijna gratis iPhone is zeker aanlokkelijk, maar zelfs van een echte Apple kan je niet eten. Hou de kosten onder controle met een iets goedkopere telefoon en een prepaidkaart.

 

5. Koop tweedehands 

Je moet wat tijd investeren om leuke kleren, recente games of een zalige sofa voor je kot te vinden op een zoekertjessite, maar aan tijd heeft de gemiddelde student nu net geen gebrek! Het is natuurlijk wel zaak om niet te bezwijken voor de verleiding om extra spullen te kopen, gewoon omdat ze zo goedkoop zijn. 

Dinsdag 24 September 2013 om 9:50

Manu Sinjan

// //
// // //
// // // //