5 tips voor slimme jobstudenten

Mogelijk ga ook jij binnenkort weer dan de slag als jobstudent. Met deze tips haal je alvast het meeste uit je vakantiejob.

5 tips voor slimme jobstudenten

Je bent beschermd

De eerste zeven dagen dat je aan de slag bent, kan je baas je niet ontslaan. Ben je daarna nog op proef dan kan dat wel zonder opzegging of vergoeding.

Ben je buiten je proefperiode en minder dan één maand aan de slag dan geldt een opzeggingstermijn van drie dagen. Geef je er zelf de brui aan, dan is dat één dag. Ben je langer dan één maand aan de slag dan geldt een opzeggingstermijn van zeven dagen voor je werkgever en drie dagen wanneer je zelf opzegt.

 

Wat je verdient, is vastgelegd

Je baas kan niet zomaar met de natte vinger bepalen wat hij je gaat betalen. Het gewaarborgd minimum maandinkomen bedraagt momenteel om en bij de 1.387,49 euro wanneer je éénentwintig jaar of ouder bent en minstens één maand aan de slag. Ben je nog geen eenentwintig dan gaat er per jaar zes procent van dat bedrag af. Ben je bijvoorbeeld twintig dan krijg je geen 1.387,49 euro, maar wel 1.304,24 euro.

 

Nachtwerk kan, onder bepaalde voorwaarden

Ben je meerderjarig dan mag je in principe nachtwerk doen binnen bepaalde bedrijfstakken die daarvoor zijn voorzien. Informeer je daarom best op voorhand. Ben je nog minderjarig dan mag dat niet behalve in de culturele sector of horeca waar je tot elf uur 's avonds aan de slag mag zijn.

 

Het maximum aantal dagen dat je mag werken, is gestegen

Tot nog toe mocht je jaarlijks 50 dagen werken als jobstudent om zo van een voordelig fiscaal statuut te kunnen genieten. Vanaf 2017 worden die 50 dagen opgetrokken naar zowat 59 dagen er van uitgaande dat je werkdag uit 8 uren bestaat.

 

Ook jij geniet van betaalde feestdagen

Iedereen gelijk voor de wet. Wanneer er een officiële feestdag is binnen de periode dat je contract loopt dan moet je zoals alle andere medewerkers in het bedrijf niet werken en krijg je bovendien een dag loon uitbetaald. Moet je toch werken op die feestdag dan heb je het recht om deze dag te recupereren. Tijdens die dag word je dan ook uiteraard betaald.

Zaterdag 3 Juni 2017 om 15:0

Pascal Dewulf

// //
// // //
// // // //