5 valkuilen waar starters telkens opnieuw intrappen

Sommige studenten moeten niet eens afstuderen om een job te vinden, maar voor veel anderen is het zwemmen of verzuipen als ze dat felbegeerde diploma eindelijk in handen hebben. Als je deze klippen omzeilt, ben je al halfweg.

5 valkuilen waar starters telkens opnieuw intrappen

1. Ik wil 'iets' doen met...

Letterlijk geen enkele werkgever zit te wachten op een jongere die niet weet wat hij wil. Zeker als je afstudeerrichting veel opties openlaat, moet je zelf op zoek gaan naar het type job dat jou echt interesseert. Begin met een swot-analyse, waarmee je je talenten in kaart brengt, en ga systematisch op zoek naar mogelijke functies die passen bij jouw sterktes en interesses. Je moet het niet alleen doen, integendeel: vraag hulp van vrienden en kennissen. De wereld is veel groter dan je denkt, maar het helpt als je een kompas hebt.

 

2. Ik heb me toch al ingeschreven op die jobsite?

Om de juiste job te vinden, zal het niet volstaan om een profieltje aan te maken en daarna een pint te pakken in afwachting van de telefoontjes van geïnteresseerde werkgevers. Je moet álle bronnen benutten, inclusief het aanspreken van mensen die daar niet om gevraagd hadden. Alleen zo kan je op het einde van de dag altijd zeggen dat je weer een stap dichter bij je eerste job bent! Bijna de helft van de werkzoekenden is minder dan 3 uur per dag bezig met zijn speurtocht. Streef naar een gemiddelde van 8 uur, dat kunnen de meeste  mensen aan ;-)

 

3. Ik schaam me over mijn werkloosheid

Na een paar maanden beginnen veel werkzoekenden zich te schamen over het feit dat ze maar geen werk vinden, en dat is een energieverslindende emotie. Zoek het gezelschap van je vrienden op - ook als zij wél werk hebben - en leg contact met andere werkzoekenden om eens lekker te kunnen klagen over de stress van de jobjacht. En de volgende ochtend kan je er weer op volle kracht tegenaan.

 

4. Ik focus op die ene droomjob

Focussen is meestal goed, maar het loopt mis wanneer je te sterk gaat geloven dat een vacature voor jou is geschreven. Ga ervoor met alles wat je hebt, maar blijf ook andere mogelijkheden bekijken. Dan val je niet in het spreekwoordelijke zwarte gat als het dan toch misloopt.

 

5. Ik leg de lat te hoog

Netwerken, sollicitaties opvolgen, brieven schrijven, bijkomende opleidingen volgen, je cv herwerken, informatie zoeken over potentiële werkgevers en dito jobs, naar een gesprek gaan, even je licht opsteken bij de VDAB, en ga zo maar door. Eigenlijk hebben werkzoekenden best een pittige job, als je het zo bekijkt. Probeer dan ook niet alles tegelijk te doen. Maak een realistische dagplanning en gun jezelf een schouderklopje als je je eraan houdt, ook als het resultaat tegenvalt! 

Donderdag 12 Maart 2015 om 10:34

Manu Sinjan

// //
// // //
// // // //