5 zaken waar je nu mee moet beginnen om snel werk te vinden

Als je in je laatste jaar zit, moet je straks nog één keer tijdens de komende blok alles uit de kast halen, maar daarna volgt je beloning voor het harde studeren van de afgelopen jaren: je zal je diploma krijgen. Wacht echter niet tot je het in handen hebt om je terdege voor te bereiden op je intrede op de arbeidsmarkt. We geven je 5 tips mee waar je best nu mee begint om snel aan de slag te kunnen.

5 zaken waar je nu mee moet beginnen om snel werk te vinden

Beschouw je zoektocht naar een job als een project
Iedereen die kandidaat is om de arbeidsmarkt op te gaan moet zichzelf kennen. Dat lijkt een evidentie maar rekruteerders leren elke dag in de praktijk dat veel schoolverlaters eigenlijk geen duidelijk idee hebben van wie ze zijn en wat ze professioneel willen gaan doen. Daarom is het belangrijk je eigen sterktes en zwaktes goed in kaart te brengen. Ga ook nu al praten met jongeren die de jongste jaren de arbeidsmarkt hebben betreden. Hoe hebben ze het aangepakt? Wat werkt en wat werkt niet? Als je belangrijke achtergrondinformatie goed in kaart brengt, neem je sowieso wat voorsprong.

Informeer je over de trends op de arbeidsmarkt
Alles gaat tegenwoordig zo snel dat het erg belangrijk is om de trends op de arbeidsmarkt goed te volgen. Ga als student nog een praatje maken met verantwoordelijken van uitzendkantoren of hr-dienstverleners, zodat je weet waar de bedrijven zitten die aanwerven en richt daar alvast je spontane sollicitaties aan. Het heeft immers geen zin je energie te verspillen met spontane sollicitaties bij bedrijven die niet aanwerven, bijvoorbeeld omdat ze door een herstructurering aan het gaan zijn.

Screen jobaanbiedingen via alle kanalen en lees tussen de lijnen
Terwijl het vroeger wellicht volstond om de dikke jobkranten in het weekend grondig uit pluizen om snel een job te vinden, moet je nu weten dat jobs via tal van verschillende kanalen worden aangeboden. Als het goed is, heb je al als student een LinkedIn-profiel aangemaakt waarop je je ervaring hebt gemeld met stages en vrijwilligerswerk. Kijk welke bedrijven in het project van je zoektocht naar een job passen en stuur hen een spontane sollicitatie, het liefst ook met een duidelijke boodschap die zegt dat je de betrokken organisatie volgt en dat je om specifieke redenen – een artikel dat je hebt gelezen, een commentaar die aangeeft dat de organisatie rekening moet houden met concurrentie uit een welbepaalde hoek – wellicht een aanpak of oplossing kan aandragen.

Laat je opmerken en schrijf een cv op maat
Om je te laten opmerken, is het een goede zaak om je al als student te laten opmerken op de sociale media met gerichte tweets en blogpostst. Daarnaast is het ook belangrijk om ervoor te zorgen dat je voor elke organisatie die in je professionele project past, een cv op maat schrijft. Daarmee hoef je heus niet te wachten tot na je examens. Hou daarbij voor ogen dat een rekruteerder uiteindelijk steeds beter beseft dat hij in wezen geen boodschap heeft aan alle details van je levensloop. Probeer daarom in je cv vooral aan te duiden dat je proactief kan denken, dat je iemand bent die in deze snel veranderende tijden in staat is om nieuwe mentale modellen te ontwikkelen.

Ontmoet potentiële werkgevers
Wacht niet tot je na een zoveelste brief een uitnodiging krijgt voor een gesprek, maar ga zelf op zoek naar potentiële werkgevers en probeer hen te ontmoeten op jobbeurzen en events. Er worden steeds vaker netwerkevenementen georganiseerd waarop ook studenten welkom zijn. Als je je daar laat zien, je visitekaartje afgeeft en her en der laat horen dat je binnenkort afstudeert, een interessante thesis hebt geschreven, of goed op de hoogte bent van de ontwikkelingen in een bepaalde sector vergroot je vanzelf je kansen om al snel na het verlaten van de schoolbanken een eerste job te vinden.

Maandag 27 April 2015 om 15:26

Geert Degrande

// //
// // //
// // // //