Vul jij binnenkort een van de 50.000 nieuwe ict-jobs in?

50.000 nieuwe banen in ICT? Het lijkt geen luchtkasteel, althans wanneer we de ambitieuze objectieven van het plan 'Digital Belgium' mogen geloven.

Vul jij binnenkort een van de 50.000 nieuwe ict-jobs in?

De overheid wil tegen 2020 vijftigduizend nieuwe digitale banen creëren. Dat is erg ambitieus te weten dat er vandaag al vijfentachtigduizend jobs in de sector beschikbaar zijn. In het plan’ Digital Belgium’ leggen ze alvast haarfijn uit hoe ze dat hopen te bewerkstellingen. Door onder meer duizend start-ups die tegen dan het licht zouden moeten zien. Dat leidt gelijk al tot een eerste kritische bedenking: niet alle start-ups zijn de facto een succes en al evenmin zorgt elke start-up voor meer werkgelegenheid. Hoe het ook zij, de overheid wil die ambitieuze doelstelling klaarspelen met het plan 'Digital Belgium' dat moet zorgen voor een positief fiscaal klimaat voor start-ups, onder meer via lagere loonkosten voor jonge ondernemers en fiscale prikkels voor crowdfunding.

 

Achterop

Het plan 'Digital Belgium' voorziet voorts om de digitale infrastructuur in België verder uit te bouwen, ultrasnel internet te stimuleren en de concurrentie in telecom- en postsectoren aan te wakkeren. Ook willen ze met 'Digital Belgium' volop inzetten op het bevorderen van digitale vaardigheden. Zal dit genoeg zijn wetende dat er momenteel al een tekort is van 16.000 jobs om alle leemtes in de ICT-sector op te vullen, vooral dan op het vlak van artificiële intelligentie, kortweg AI?

Wie weet dat internetgigant Google zijn zwaartepunt aan het verleggen is van mobiele telefonie/technologie naar AI, weet het wel dat België niet langer kan achterblijven. Artificiële intelligentie zal big business worden en België moet daar beslist een graantje van meepikken. Op het vlak van AI hinkt ons land alvast achterop ten opzichte van buurlanden als Frankrijk waar jaarlijks miljoenen euro's in onderzoek en ontwikkeling naar AI worden gepompt. Momenteel is er in België nauwelijks sprake van een gedegen opleiding in het domein. Bottom line: er is nog wel wat werk aan de winkel om op kruissnelheid te komen voor 'Digital Belgium'.

Dinsdag 5 Juni 2018 om 13:0

Pascal Dewulf

// //
// // //
// // // //