6 goede redenen om een eigen zaak te starten

Vorig jaar startten 72.643 Belgen een eigen bedrijf. En daar hebben ze elk hun eigen reden voor. Wij gingen rond de tafel met de 5 provinciale  laureaten van de verkiezing ‘Vlaamse Jonge Ondernemer van het Jaar’ – georganiseerd door JCI – en vroegen naar hun drijfveren. Misschien inspireert het je om zelf de sprong te wagen.

6 goede redenen om een eigen zaak te starten

Junior Chamber International (JCI)  is een internationale organisatie van jonge leiders en ondernemende mensen. Op 21 mei kiest JCI de ‘Vlaamse Jonge Ondernemer’ van 2014. De kandidaten zijn

  • David Houthoofd van Aquality Protect uit West-Vlaanderen
  • Yves Maes van Continaers Maes uit Limburg
  • Pieter Janssens van Intracto uit Antwerpen
  • Wim Van Hecke en Dirk Loeckx van Icometrix uit Vlaams-Brabant
  • Timothy Desmet en Stijn De Rammelaere van Profacts uit Poost-Vlaanderen.

 

Wij gingen rond de tafel met de 5 provinciale  laureaten en vroegen naar hun drijfveren:

 

1. Je bent gepassioneerd

Niemand is gestart om veel geld te verdienen of baas te worden over veel mensen. Als er een constante is in de antwoorden van de laureaten, dan is het wel passie, met een grote P. En die wordt dan telkens anders ingevuld.

 

2. Je wil zelf iets bouwen

“Zo lang ik me kan herinneren”, zegt Pieter Janssens, “ben ik al gebeten door de microbe om iets te bouwen. Als kind waren dat legoblokjes, als student werden het internetsites, en daar is ook mijn bedrijf uit gegroeid.” Ook bij David Houthoofd is dat een belangrijke motivatie. “Het geeft een geweldige kick om uit een idee een organisatie te zien groeien.”

 

3. Je bent ervan overtuigd dat je iets beter kan dan anderen 

Volgens Yves Maes is de overtuiging dat je iets beter kan dan anderen, ook een sterke voedingsbodem. “Misschien kan je daar ook wel het woord frustratie voor gebruiken, maar dat klinkt te negatief.”
Ook Stijn De Rammelaere en Timothy Desmet vonden daar hun motivatie in. “Er bestonden al veel marktonderzoeksbureaus toen we met het Profacts startten, maar naar ons gevoel beperkten ze zich te veel tot het louter verzamelen van cijfers zonder daar iets mee te doen.”

 

4. Je wil iets ontwikkelen dat nog niet bestaat

Wim Van Hecke vindt visie rond het oplossen van problemen en het ontwikkelen van iets dat nog niet bestaat, een belangrijke teaser om te ondernemen.

 

5. Je wil een stevige uitdaging

Yves Maes en Wim Van Hecke halen ook het woord “avontuur” als reden om te ondernemen. “Het is toch iets menselijks om af te haken als zaken te routineus en te voorspelbaar worden. Welnu, als ondernemer mag je er zeker van zijn dat dit nooit het geval is. Elke dag krijg je weer andere problemen en uitdagingen op je bord.”

 

6. Je wil je eigen doelen stellen en bereiken

“Als ondernemer bepaal je zelf je doelstellingen”, zegt Stijn De Rammelaere nog. “Als je die dan bereikt door kwaliteitsvol werk”, beaamt David Houthoofd, dan geeft dat een voldoening die je als werknemer volgens mij nooit kan bereiken.” 

Maandag 19 Mei 2014 om 14:9

Geert Degrande

// //
// // //
// // // //