6 hippe jobs die tien jaar geleden nog niet bestonden

Er verdwijnen heel wat jobs die ooit als vanzelfsprekend werden beschouwd, maar er komen er ook heel wat nieuwe bij. Van deze jobs had tien jaar geleden alvast nog niemand gehoord.

6 hippe jobs die tien jaar geleden nog niet bestonden

Social Media Expert

Een tiental jaren geleden stonden sociale media nog in de kinderschoenen en was er al helemaal geen sprake van mensen die de flow van informatie, producten en diensten binnen die netwerken beheerden. Vandaag zijn er dagelijks miljarden gebruikers actief op sociale netwerken en nemen bedrijven specialisten in dienst om heel die gegevensstroom te beheren, om leuke content te publiceren of aan merkontwikkeling te doen.


Über chauffeur

Hadden ze jou tien jaar geleden verteld dat je mogelijk met je eigen wagen als taxichauffeur zou gaan werken en op willekeurige plaatsen mensen zou oppikken om hen vervolgens te vervoeren naar plaatsen die zij via hun telefoon bepalen, en dat er bovendien ergens een bedrijf in de Verenigde Staten was die dat allemaal zou beheren: je zou hen voor gek hebben verklaard. En zie daar, vandaag is het een standaard geworden.

 

Big Data analist

Met de komst van sociale netwerken en de massa's info die daardoor beschikbaar komen, is er meer dan ooit behoefte aan mensen die die gigantische hoeveelheid informatie in kaart kunnen brengen en analyseren. Big Data is vandaag big business en als dat je stokpaardje is, dan is je broodje gegarandeerd gebakken.

 

Drone operator

Heel wat bedrijven doen vandaag een beroep op drones voor allerlei dingen zoals de opname van evenementen, het in kaart brengen van bepaalde gebieden, maar ook voor militaire doeleinden. Er zijn dan ook mensen nodig die die dingen in de lucht kunnen houden en nauwkeurig besturen. Onbemand is onbemind en daar spinnen vandaag al heel wat dronespecialisten lustig garen van.

 

Mobile app ontwikkelaar

Stukjes software voor smartphone bestaan uiteraard al langer, maar de echte hype waarbij specialisten op de markt kwamen, die zich enkel op de ontwikkeling van app's voor smartphone gingen toeleggen, is nauwelijks tien jaar oud. Met de opening van de Apple App Store in 2008 gooide het computerbedrijf met het appeltje definitief de deur open voor app ontwikkeling door derde partijen. Ondertussen zijn die apps een heuse miljardenbusiness geworden.

 

Stadslandbouwer

Misschien werd er tien jaar geleden wel al geëxperimenteerd met wat micro-landbouw in de stad. Toch is het pas sinds kort dat er ook echt landbouwers actief zijn in de stad op heuse stadsboerderijen. In Antwerpen hebben ze er alvast ééntje om u tegen te zeggen, op het dak van één van de historische sites die Antwerpen rijk is zelfs.

Dinsdag 21 November 2017 om 13:0

Pascal dewulf

// //
// // //
// // // //