6 manieren om je eerste werkweken te verknoeien

Daar sta je dan op je eerste werkdag: je beste pak aan en boordevol energie maar toch ook wat onwennig. Hoe straal je als kantoorgroentje geloofwaardigheid uit?

6 manieren om je eerste werkweken te verknoeien

1. Je kijkt elke 5 minuten op je smartphone

Als jonge wolf ben je uiteraard vertrouwd met alles wat van ver of dicht bij met sociale netwerken te maken heeft. Je ontmoet er je vrienden, maakt er afspraakjes of wisselt er leuke nieuwtjes of foto's uit. Vermijd echter om dit te doen tijdens de kantooruren. Je zal er niet scheef op aangekeken worden wanneer je tijdens je koffiepauze of tijdens de lunch even naar het schermpje van je smartphone tuurt, maar elke vijf minuten je smartphone checken is toch wat overdreven.  Als je dan toch sociaal wil zijn, doe dat dan met de collega's op het werk. Leer hen beter kennen en maak een praatje, kwestie van de professionele banden aan te halen.

 

2. Je gooit je salaris meteen op keukentafel

Je salaris mag in jouw ogen dan wel bescheiden lijken, in vergelijking met sommige anciens op de werkvloer zal dit best een behoorlijk bedrag zijn. Zij startten ooit in heel andere weddeschalen aangepast aan de levensduurte van dat moment. Om wrevel te vermijden, breng je dit onderwerp beter niet meteen ter sprake. Wanneer je vragen hebt over je loon, richt je dan tot je baas.

 

3. Je presteert alleen als de baas in de buurt is

Het beste van jezelf geven doe je niet enkel wanneer je baas in de buurt is. Een professional ben je ook wanneer je baas er niet is, tijdens bedrijfsfeestjes of bij het happy hour met je collega's als aanzet naar bijvoorbeeld het weekend. Uiteraard mag de sfeer al eens wat losser zijn, maar laat je nooit volledig gaan. Je zal je er achteraf enkel maar ongemakkelijk bij voelen om nog maar te zwijgen over de imagoschade ten overstaan van jouw nieuwbakken collega's. 

 

4. Je laat je e-mails minstens een dag onbeantwoord

Jezelf als een welgemanierde professional gedragen, is eveneens een must. Beleefdheid ten overstaan van je collega's gaat in die context een pak verder dan 'alstublieft' en 'dankuwel'. Beleefdheid zit hem ook in het feit dat je luisterbereidheid toont tijdens meetings, dat je je collega's bijstaat wanneer dat nodig blijkt, dat je mensen niet om de haverklap onderbreekt omdat je jouw mening steevast belangrijker vindt dan die van hen, dat je je plek aan tafel bij de lunch netjes afruimt, dat je je appreciatie toont wanneer collega's jou bijstaan, dat je de agenda van anderen respecteert, je prompt al je e-mails beantwoordt en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Je gedragen als een betrouwbare, mature medewerk(st)er is dus geen overbodige luxe om snel geaccepteerd te worden in je nieuwe werkomgeving.

 

5. Je komt elke dag 5 minuten te laat

Het is eveneens belangrijk dat je toont uit welk hout je gesneden bent, dat je fonkelnieuwe job je passioneert. Dat doe je niet door de kantjes eraf te rijden wanneer het op werkuren aankomt. Profileer jezelf als een hardwerkende collega die niet op een uurtje kijkt. Wanneer je bent gebeten door je werk hoef je daar sowieso helemaal niets voor te doen, het gaat vanzelf. Wees ook punctueel: kom 's morgens steeds op tijd. Elke morgen een vijftal minuutjes te laat komen, maakt op jaarbasis immers al snel een gigantisch verschil. Die punctualiteit mag je trouwens ook doortrekken naar afspraken met klanten, meetings met je collega's, ...

 

6. Je zweert bij afgewassen jeans en verkreukelde t-shirt

Punctualiteit geldt trouwens eveneens voor vestimentaire geplogenheden. Ook op je voorkomen zal je als kantoorgroentje immers worden getaxeerd. Voorbij zijn dan ook de dagen van afgewassen jeans en verkreukelde t-shirts als ultieme outfit, althans tijdens de kantooruren. Het spreekwoord zegt immers: 'dress for success'. Los van de vestimentaire afspraken die gelden in het bedrijf waar je werkt, is net en proper voor de dag komen een absoluut minimum. Laat in die optiek ook te opvallende accessoires achterwege zoals bijvoorbeeld tong- of lippiercings. 

Maandag 26 Augustus 2013 om 16:44

Pascal Dewulf

// //
// // //
// // // //