6 manieren om je kansen op promotie te verhogen

Als je niet van plan bent tevreden te zijn met het vinden van een baan, maar ook de ambitie hebt om zo snel mogelijk promotie te maken, kan je best een stappenplan voor ogen houden om snel je kansen te grijpen.

6 manieren om je kansen op promotie te verhogen

1. Zoek een mentor, binnen of buiten de organisatie

Het beste is iemand te kiezen die al heel wat heeft bereikt binnen je vakgebied, een ouwe rot in het vak. Hij/Zij kan je de ins-en outs leren. Zij hebben ook door vallen en opstaan bereikt waar ze nu zijn. Bovendien zijn het vaak mensen met een uitgebreid netwerk. Heel handig dus! Kijk om je heen en zie wie je bewondert of wie de status heeft bereikt waar jij wilt zijn.

Heb geen drempelvrees om snel op die meneer of mevrouw toe te stappen. Leg uit dat je bewondering hebt voor wat ze hebben gepresteerd en maak je ambities duidelijk. Vraag dan of zij bereid zijn een mentor voor jou te zijn. Maak goede afspraken over wat dit mentorschap inhoudt. Bedenk dit van te voren en kijk of je mentor hetzelfde wil.

 

2. Word een expert op je vakgebied

Er zijn vast vakbladen of verenigingen waar je lid van kunt worden. Hou je zelf goed op de hoogte van de branche ontwikkelingen.

 

3. Hou je projecten en je prestaties bij in een boekje

Op een later tijdstip kan je daar een mooi document van maken dat je tijdens een functioneringsgesprek eens nonchalant op tafel kan leggen. Dit geeft aan dat je je werk serieus neemt en je ordelijk werkt.

 

4. Krijg een goede band met je leidinggevende

Behandel hem/haar als je klant en probeer hem/haar tevreden te stellen. Zorg ervoor dat hij/zij succes heeft. Let op! Dit betekent niet dat je moet slijmen of altijd ja knikken. Geef ook beleefd weerwerk als je het met woorden of daden van je rechtstreekse chef niet eens bent en leg uit waarom. Het kan dan nog zijn dat je het zelf niet bij het rechte eind hebt, maar het toont wel dat je kritisch nadenkt.

 

5. In het leven kan je niet alles hebben

Als je ambitieus bent voor je carrière zal je dus ook moeten beseffen dat je harder zal moeten werken dan wie enkel goed zijn job doet. Je zal niet alleen overuren moeten maken, je zal ook tijd moeten stoppen in netwerking of het uitwerken van projecten die buiten je eigenlijke taak vallen. Hoewel het al is geprobeerd, is bijvoorbeeld gebleken dat deeltijds werken en carrière maken niet samengaan.

 

6. Als je besloten hebt om te gaan voor je carrière, moet je dat dus zeker ook met je partner bespreken. Wie doet het huishouden? Wie kookt? Als de privésituatie niet goed is opgevangen, staat dit jouw succes in de weg.

Zaterdag 12 December 2015 om 15:25

Geert Degrande

// //
// // //
// // // //