6 tips om je dagelijkse pendel tot een zenmoment te maken

De pendel van en naar het werk is niet altijd een pretje. Het kan echter ook anders. Met deze tips kan je jouw dagelijkse verplaatsingen naar het werk en terug tot een plezierig moment maken.

6 tips om je dagelijkse pendel tot een zenmoment te maken

1. Luister naar leuke muziek
Niets meer ontspannend dan een streepje muziek. Het enige wat je nodig hebt is je smartphone en een koptelefoon om te genieten en te ontspannen.

2. Eet wat
Lekker eten doet iedereen graag. Neem daar dan ook de tijd voor. Reis je met het openbaar vervoer dan kan het allemaal lekker uitgebreid: een boterham, een zelfgemaakte muesli in een potje, een kopje koffie dat je oppikt bij een plaatselijke koffiebar,... Verplaats je je met de wagen dan blijft concentratie op de weg uiteraard primordiaal. Een beker koffie nuttigen die je bij je vertrek op de middenconsole hebt gezet of een snelle snack uit het vuistje tijdens een uitgebreid filemoment behoren ook als automoblilist tot de mogelijkheden. Wel steeds je ogen op de weg gericht houden.

3. Wees zacht voor jezelf
It's all in the mind. Je kan zitten sakkeren met al dat fileleed of die overvolle bus of trein. Een andere optie is dat je besluit te relaxen, om rustig adem te halen en bijvoorbeeld wat ontspannende oefeningen te doen voor je rug en schouders. Gegarandeerd dat je met de tweede optie een stuk beter af bent.

4. Vertrek op tijd
Een grote stressfactor tijdens je dagelijkse verplaatsingen is timing. Zorg er daarom voor dat je steeds op tijd richting werk (en weer terug naar huis) vertrekt. Niets meer stresserend dan de seconden die wegtikken omdat je niet op tijd naar je werk bent vertrokken. Probeer eens een kwartiertje vroeger dan anders te vertrekken en houd ook de actuele verkeersinformatie in de gaten zodoende dat je timing van de dag niet in het honderd loopt.

5. Leer iets bij
Het geeft altijd enorm veel voldoening wanneer je iets kan bijleren of iets te weten komt wat je voordien niet wist. Luister naar een leuke podcast in de wagen over mindfullness of lees een (digitaal) boek op de trein of bus over efficiënt online netwerken bijvoorbeeld.

6. Kies voor een job in eigen regio
Wil je zen blijven tijdens je dagelijkse pendel, probeer die pendel dan tot een minimum te beperken door bijvoorbeeld in eigen regio aan de slag te gaan. In het beste geval kan je de bus, trein of wagen dan vervangen door een verkwikkende fietstocht of wandeling.
Een job in eigen regio vind je op streekpersoneel.be.

Vrijdag 4 December 2015 om 13:55

Pascal Dewulf

// //
// // //
// // // //