6 valkuilen voor eerstejaarsstudenten

Eerstejaarsstudent? De beginweken van het academiejaar zijn traditiegetrouw nogal verwarrend: je weg zoeken, de juiste boeken moeten vinden, aansluiting vinden bij een leuke studentenvereniging en alvast beginnen studeren voor die examens die onvermijdelijk veel sneller voor de deur zullen staan dan je denkt. Go helpt je 6 valkuilen te vermijden.

6 valkuilen voor eerstejaarsstudenten

1. Downloaden, die app
Zo’n nieuwe studentenstad, dat is even wennen. Want voor de les Filosofie zit je in de ene faculteit, voor de kennismaking met je mentor moet je aan de andere kant van de stad zijn. Download een stadsplan en wees Gostarters.be eeuwig dankbaar.

2. Ad valvas
Nog eentje om dicht bij jou te houden: je lessenrooster en een omschrijving van alle afkortingen van leslokalen, faculteiten en aula’s. Want voor je het beseft zit je in een les Chemie van de faculteit Bio-ingenieur, terwijl je verwacht wordt bij de les Statistiek voor de eerste bachelor Psychologie. En subtiel naar buiten sluipen is niet altijd een optie, afhankelijk van de stoffigheid van de professor in kwestie. Hou de Ad Valvas dus steeds in de gaten op je smartphone.

3. Boeken, boeken, boeken
Wacht niet om boeken te kopen. De verleiding is groot om je ‘boekengeld’ te ‘investeren’ in kotspullen die je absoluut niet nodig hebt. Want volgende maand kan je die Anthologie Franse Literatuur ook nog scoren, toch? Euh, nee. Ten eerste, je hebt die boeken nodig om te kunnen volgen en ten tweede, een examen voorbereiden met een cursus die uitverkocht is, wordt moeilijk.

4. Begin hier…
Inleidingen zijn er omdat een cursus nu eenmaal wat gewichtigheid en extra bladzijden nodig heeft. Deze onderstrepen heeft weinig zin, de examenvragen komen traditiegetrouw uit hoofdstukken die… wel hoofdstukken zijn. Oh, ja, en hou je werk bij, dat helpt ook om je slaagkansen te verhogen.

5. Money, money, money
Een avondje in de Fakbar, een nieuwe bureaulamp, eindelijk alle chips, drank en koeken kunnen inslaan die je zelf lekker vindt, lidgeld voor de studentenvereniging en een nieuwe Ipod. Daar gaat je maandgeld. Tijdens de eerste week. Leer budgetteren en hou een lijstje met uitgaven bij in je gsm. Denk na voor je iets koopt en vraag je af of je het echt nodig hebt. Tenzij het over studieboeken gaat, zie puntje 3.

6. Geniet, maar drink met mate
Ja, we gaan hier de ouwe peer uithangen. Maar geloof ons, elke avond tot vier uur op café hangen is niet de sleutel tot succes. Beperk dat tot één of twee keer per week en probeer toch af en toe die les van 9u te halen.

Dinsdag 13 Oktober 2015 om 16:52

Eveline Janssens

// //
// // //
// // // //