7 cruciale tips om een job te vinden via Twitter

Een job vinden, dat doe je vandaag ook bijvoorbeeld via de sociale media. Eén van die kanalen is Twitter. Met deze tips kan je alvast een gooi naar je droomjob doen via een aantal welgemikte tweets.

7 cruciale tips om een job te vinden via Twitter

1. Volg belangrijke mensen binnen je droombedrijf
Niets makkelijker om jezelf zichtbaar te maken voor een potentiële werkgever dan om follower te worden van die persoon. Toegegeven, gewoon op de 'Follow' knop drukken, helpt je in principe niet snel verder maar eens je de persoon in kwestie volgt, is de kans reëel dat hij je een wederdienst bewijst door ook jou te volgen. Dan kan je beginnen tweeten (berichtjes op Twitter plaatsen) en verschijnen al je tweets ook op zijn of haar Twitter tijdlijn.

 

2. Gebruik hashtags

Wanneer je tweet, gebruik je best hashtags. Dat zijn eigenlijk sleutelwoorden voorafgegaan door een spoorwegkruis. Zo kunnen potentiële werkgevers makkelijk en doelgericht een zoektocht organiseren naar nieuwe kandidaat werknemers. Gebruik daarbij populaire sleutelwoorden (maar ook weer niet te populair waardoor je in de massa dreigt te verdwijnen), dat zijn die woorden waarop vaak wordt gezocht. Op websites als bijvoorbeeld hashtags.org kan je kijken welke hashtags populair zijn en welke het minder goed doen.

 

3. Gebruik een app

Er zijn momenteel behoorlijk wat apps die je kan inzetten binnen Twitter om je zoektocht naar een job te vergemakkelijken. App's als Hootsuite, Tweetdeck, Yoono en Netvibes laten je bijvoorbeeld toe om op een makkelijke en een gecentraliseerde manier je conversaties te volgen en te beheren op de sociale netwerken waarop je actief bent.

 

4. Creëer lijsten

Twitter laat toe om zogenaamde lijsten te creëren.  Een naam van zo'n lijst kan dan zijn 'Visionaire bedrijven'. Binnen die lijst kan je vervolgens interessante tweets of twitter handles rangschikken van de bedrijven die jij vanuit je persoonlijke overtuiging onder de noemer 'visionair' rangschikt. Het streelt geheid het ego van de ceo van het bedrijf in kwestie en hopelijk ook dat van de rekruteerder die jou mogelijk zal aanwerven.

 

5. Zoeken maar

Er zit een bijzonder handige tool in Twitter, de geavanceerde zoekmachine. Die laat je toe om heel gericht naar een job te gaan zoeken. Dat doe je door de volgende weblink in te typen: https://twitter.com/search-advanced. Vervolgens kan je zoeken op woorden, exacte zinnen, de stad of buurt waarop de voor jou interessante tweets betrekking hebben, de taal en dies meer. Jij geeft simpelweg je zoektermen in waarna Twitter de zoekopdracht netjes omzet in een zogenaamde 'zoekstring' als 'IT support medewerker lang:nl near:"brussel" within:15mi' en laat die vervolgens los in de tweetosphere.

 

6. Creëer tweets met meerwaarde

Wanneer je visionaire of bijzondere tweets lanceert, dan zullen die al snel gaan opvallen. Voeg daar een aantal welgemikte hashtags aan toe waardoor je perfect binnen je professionele segment kan tweeten en voor je er erg in hebt kom je in het vizier van een potentiële werkgever.

 

7. Gebruik de typeahead functie

Wanneer je in het zoekvenster van Twitter een zoekterm intypt, komt Twitter met een aantal suggesties. Tik je dan bijvoorbeeld 'jobs Brussel' in, dan krijg je een lijstje met Twitter handles (Twitter id's van organisatie, mensen,...)  die voor jou belangrijk kunnen zijn in je jobzoektocht. 

Maandag 2 December 2013 om 16:7

Pascal Dewulf

// //
// // //
// // // //