7 dingen die je moet weten voor je een carrièreswitch maakt

Sta je op het punt je carrière compleet om te gooien? Maak dan zeker volgende afwegingen.

7 dingen die je moet weten voor je een carrièreswitch maakt

1. Begrijp je onderliggende motivatie

Vraag je af waarom je aan een carrièreswitch toe bent. Is het omdat je gedesillusioneerd bent in je huidige job? Zie je geen groeimogelijkheden meer? Of, misschien ben je het gewoon allemaal even zat? Probeer dus heel goed de onderliggende redenen af te bakenen. Lang niet altijd biedt een carrièreswitch immers een uitkomst voor de ware oorzaak die je tot het idee, om het professionele roer om te gooien, heeft gebracht.

 

2. Stel orde op zaken

Begin niet aan een carrièreswitch wanneer je met je rug tegen de muur staat. Anticipeer en probeer allerlei dingen uit terwijl je in je hoofd mogelijk nog niet echt de knop hebt omgedraaid. Neem je transitiemarge ruim. Je mag dat rustig over een aantal jaren bekijken en vooral: begin er tijdig aan en vergeet niet dat elke serieuze carrièreswitch een grote hoeveelheid energie en doorzettingsvermogen vraagt.

 

3. Vind een mentor

Niets zal je carrièreswitch makkelijker maken dan iemand die je met raad en daad kan bijstaan. Dat is iemand die al thuis is in de wereld waar jij naartoe wil. Hij of zij kan je bijstaan om kennis en expertise op te doen maar ook om je mentaal te steunen om die sprong in het ongewisse te maken. Een goede mentor is als het ware jouw opstap naar een nieuw professioneel leven.

 

4. Wapen je tegen obstakels

Of je het wil of niet, op je weg naar een nieuwe carrière zal je obstakels tegenkomen. Het feit dat je dat al beseft, wapent je voor een groot stuk tegen mogelijk opdoffers die je zal moeten verwerken. Verwacht niet dat alles bij het oude blijft, mogelijk zullen er zelfs heel wat dingen in je leven veranderen. Een goede voorbereiding is echter het halve werk. Wanneer familie en/of vrienden bovendien achter je staan ben je ook al een flink eind op weg.

 

5. Wees praktisch en realistisch

Alles begint met een droom of een creatief idee. Om een succesvolle carrièreswitch te maken moet je echter ook de transitie kunnen maken. Indien mogelijk doe je die overgang best in stappen. Misschien moet je wel een aantal nieuwe vaardigheden aanleren en/of opnieuw naar de schoolbanken. Ben je daar mentaal klaar voor en kan je daarvoor tijd maken in je leven? Schat ook realistisch in of je nieuwe carrière voldoende brood op de plank zal brengen. Niemand leeft van lucht alleen.

 

6. Pin je niet vast op een salaris

Het salaris dat je zal verdienen in je nieuwe carrière kan en mag geen doorslaggevend element zijn. Wanneer je enkel daarmee rekening houdt, zal het immers een kwestie van tijd zijn eer je aan een volgende carrièreswitch zal toekomen. Het belangrijkste element voor een succesvolle carrièreswitch is vooral... veel zin om erin te vliegen en het doorzettingsvermogen om vol te houden.

 

7. Ga voor je beslissing

Nadat je effectief een professionele ommezwaai hebt gemaakt, zullen er ongetwijfeld momenten zijn dat je vraagtekens hebt. Laat je daardoor echter niet ontmoedigen. Je maakt je immers los van je vroegere carrière, je collega's en de professionele leefwereld die je tot dan toe kende. Makkelijk is dat niet maar niemand heeft ooit gezegd dat het makkelijk zou zijn, toch? Doorzetten is de boodschap. Aan het andere eind van het spectrum zit dwaasheid. Dat betekent dat ondanks alle signalen dat het niet wil lukken je toch blijft proberen om je droom(illusie) er door te duwen. Een goede graadmeter om in te schatten waar je je bevindt op de schaal van het succes is je af te vragen of je je mentaal lekker voelt en energie put uit je nieuwe job, welke reacties je krijgt van je nieuwe collega's/klanten/familie/vrienden en uiteraard ook of je van je job kan leven. Nogmaals: dat laatste mag echter niet het belangrijkste zijn. Mogelijk zal je op een dag goed kunnen leven van je job maar in het begin zal je waarschijnlijk wel wat water bij de wijn moeten doen. 

Maandag 7 April 2014 om 10:13

Pascal Dewulf

// //
// // //
// // // //