7 dingen die je profiel op sociale media over jou vertellen

Je social media profielen zijn vaak een open boek over jezelf. Jouw Facebookmuur, Instagramaccount of andere online kanalen waarop je actief bent, vertellen vaak meer over jou dan je wel zou kunnen denken.

7 dingen die je profiel op sociale media over jou vertellen

Je droomjob in de wacht slepen, vraagt vandaag heel wat meer dan een onberispelijke brief met bijhorend cv. Rekruteerders gaan doorgaans snel zelf online op onderzoek naar wie jij eigenlijk bent. Niets gênanter dan dat ze op een aantal bedenkelijke foto's van een avondje uit stoten. Uit een recent onderzoek van de Guardian Jobs Recruiter Survey blijkt alvast dat zowat 96% van de rekruteerders al eens een kijkje neemt op het Linkedin-profiel van kandidaten. Facebook komt erachter aan met zowat 56% gevolgd door Twitter (41%) en Instagram (7%).

 

Of je netjes bent of niet

Je kan maar beter je online reputatie netjes houden. Dat betekent geen plotse uitvallen of woedebuien naar mensen die je kent of merken waarmee je onlangs bent in contact gekomen.

 

Of je al dan niet een positivo bent

Positieve uitlatingen naar de buitenwereld spelen dan weer wel in je voordeel. Wie wil er geen positivo op de werkvloer? Er is immers 'de zes stappen van verwijdering'- theorie. Die houdt in dat iedereen of alles in regel zes (figuurlijke) stappen van jou is verwijderd. Op LinkedIn wordt die nauwe verwantschap met anderen zelfs visueel weergegeven. Soms beangstigend hoe dicht schijnbaar volslagen vreemde mensen bij jou betrokken zijn. Met dit in het achterhoofd kan je online dus maar beter uitkijken. 

 

Of je op je tellen past

Sommige mensen gooien alles online. Ben je op je privacy gesteld, dan zal dat ook uit je online gedrag blijken. Iets wat rekruteerders wel op prijs stellen.

 

Of je je anders voordoet dan in je cv

Je kan weliswaar een virtueel muurtje om jezelf bouwen, maar dat is geen garantie. Je weet immers nooit met welke van je vrienden je toekomstige baas misschien op Facebook is geconnecteerd waardoor hij vooralsnog dingen van jou zou kunnen te weten komen. Die schuine foto van dat feestje is dus echt niet veilig, ook al denk je dat misschien.

 

Of je geëngageerd bent

Blijkt uit je online aanwezigheid dat je je kennis continu deelt met anderen, participeert in discussies, dingen publiceert of andere mensen op weg helpt, dan creëer je doorgaans een imago van een actief, positief ingesteld iemand. Iemand ook die mensen mogelijk kan enthousiasmeren en misschien wel over bepaalde leiderschapskwaliteiten beschikt en er zeker van houdt om een stevig netwerk op te bouwen.

 

Of je echt de ervaring hebt die je pretendeert te hebben

Wees omzichtig met wat je in je cv neerpent. Alles valt vandaag online te checken. Better safe than sorry.

 

Of je echt geïnteresseerd bent in het bedrijf

Heb je online al ooit een negatief commentaar achtergelaten over het bedrijf in kwestie of jezelf geëngageerd in een discussie rond de activiteiten van het bedrijf die het in een niet zo positief daglicht stelden: dan kan het zijn dat de rekruteerder daar wel eens zou kunnen op uitkomen.

Zaterdag 17 Maart 2018 om 16:30

Pascal Dewulf

// //
// // //
// // // //