7 ijzersterke carrièretips voor generatie Y

Generatie Y, dat zijn de zogenaamde millenials, diegenen geboren ruwweg ergens tussen 1980 en 2000. Het is een generatie die niet langer blind meegaat in economische dogma's en systemen die hun beste tijd hebben gehad. Vaak houden ze er verfrissende, nieuwe ideeën op na. Ben jij zo'n millenial? Met deze tips zet je die positieve dynamiek alvast om in een bloeiende carrière.

7 ijzersterke carrièretips voor generatie Y

1. Denk over je carrière als een sequentie van ervaringen

In een ver verleden keek je als jonge starter vaak uit naar een levenslange loopbaan in hetzelfde bedrijf. Vandaag zijn dit soort carrières voorgoed verleden tijd. Je loopbaan zal dan ook eerder uit een opeenvolging van (hopelijk positieve) professionele ervaringen bestaan die je stapsgewijs aan mekaar plakt. Vaak zal je vaststellen dat je dingen doet (of hebt gedaan) die mogelijk niets met je initiële opleiding hebben te maken maar die gewoon zijn ontstaan uit een opportuniteit die zich op een bepaald moment in je carrière voordeed en waarvoor je bijvoorbeeld een omscholingstraject volgde.

 

2. Neem van meet af aan professionele risico's

De arbeidsmarkt zoals we die actueel kennen is heel vluchtig. In dit soort arbeidsmarkt kan je enkel overleven wanneer je het erop waagt. Geen professionele risico's nemen, betekent vandaag dan ook een risico voor het succes van je carrière. Door risico's te nemen, plaats je jezelf in een positie waar je je mogelijk snel en op een intensieve manier nieuwe dingen zal moeten eigen maken en belangrijke vaardigheden als jouw flexibiliteit en leervaardigheid op de proef worden gesteld. Opgelet: risico's nemen staat niet synoniem met roekeloos of impulsief gedrag. Het betekent gewoon dat je regelmatig ook eens een min of meer onberekende professionele sprong in het halfduister durft te maken. 

 

3. Vermijd om langer dan 5 jaar dezelfde job te doen

Te lang blijven plakken in éénzelfde job, op éénzelfde plek is dodelijk voor je carrière (en voor jezelf). Daarom moet je regelmatig je horizonten vernieuwen, frisse ideeën absorberen, andere mensen ontmoeten en nieuwe dingen aanleren. Alleen zo kan je op het scherp van de snee doorheen je carrière. Sommige mensen hebben een roeping, professioneel doen ze wat ze doen met de grootste passie en voor het leven. Ook daar is niets mis mee. De vraag is echter: ben jij zo iemand?

 

4. Breng meer tijd door met mensen dan met je tablet/smartphone

Generatie Y is een 'scherm- generatie'. Helemaal goed maar professioneel is het nog steeds belangrijk om hechte banden te smeden en dat doe je niet noodzakelijk via het scherm van je tablet of smartphone. Trek er dan ook vaak op uit om professionals in het echt te ontmoeten en zo je netwerk verder uit te bouwen.

 

4. Meet het succes van je carrière af aan de resultaten

Potentiële werkgevers  zijn vandaag steeds minder geïnteresseerd in waar je studeerde, in welke bedrijven je aan de slag was of aan welke projecten je ooit hebt meegewerkt. Wat ze wel willen weten, zijn die dingen die je op professioneel vlak effectief zelf hebt gerealiseerd. Dat is de maatstaf waaraan zij het succes van je carrière zullen afmeten.

 

6. Offer vandaag op om morgen een voorsprong te hebben

Als lid van generatie Y is het niet evident om met de miljoenen impulsen die je op je afgevuurd krijgt steeds koers te houden. Wanneer je echter je professionele dromen in realiteit wil omzetten, dan betekent dat ook dat je bereid bent offers te brengen en vandaag even alles links laat liggen om je honderd percent op je professionele objectieven te concentreren. Zo krijg je morgen weer dat extra stukje voorsprong op de rest.

 

7. Maak een website over jezelf

Met de versnipperde carrières van vandaag is het niet altijd makkelijk om overzicht te houden, niet voor jou en ook niet voor potentiële werkgevers. Jouw professionele carrière in een verrassende en interactieve website gieten, brengt op dat vlak zeker soelaas. Je cv, leuke dingen over wie je bent, je verwezenlijkingen, spannende anekdotes, verbazingwekkende verhalen: je kan ze er allemaal op kwijt. Gelijk ook een stuk makkelijker wanneer je nieuwe banden smeedt met andere professionals. Gewoon even doorverwijzen naar je website en je kan er donder op zeggen dat je een blijvende indruk zal maken. 

Dinsdag 12 November 2013 om 10:20

Pascal Dewulf

// //
// // //
// // // //