7 ijzersterke professionele vaardigheden waarvoor je geen diploma nodig hebt

Professionele vaardigheden die je met succes kan inzetten op de werkvloer, daar heb je niet altijd een diploma voor nodig. Kijk maar.

7 ijzersterke professionele vaardigheden waarvoor je geen diploma nodig hebt

Luistervaardigheid

Een goede prater is op de eerste plaats een goede luisteraar. Echt kunnen luisteren op de werkvloer is erg belangrijk. Het stelt je in staat om sneller beslissingen te treffen, oplossingen te bedenken, situaties te ontmijnen of collega's terug op weg te helpen wanneer ze met een probleem zitten.

 

Teamwork

Met andere mensen samenwerken is een kunst. Het is niet omdat je een Bacehelor/Masterdiploma hebt, dat je daarin noodzakelijk een kei bent. Ook zonder enige scholing kan je binnen een team uitblinken. Het is een vaardigheid die in je zit. Goed met andere mensen kunnen opschieten, kan je immers niet echt leren. Doorgaans heb je het of heb je het niet.

 

Goesting

Het maakt niet uit wat je doet in je professionele leven, zolang je het maar met veel goesting doet. Wat is een bedrijf met een medewerker die alle trucjes van de foor kent, maar zijn job op automatische piloot doet? Dan liever iemand die diplomagewijs misschien wat minder sterk uit de hoek komt, maar dat ruimschoots compenseert met een enorme liefde voor het vak.

 

Leergierigheid

Snel nieuwe dingen oppikken en assimileren, is op de werkvloer veel belangrijker dan met een pak kant-en-klare knowhow aan boord komen. Kennis is vandaag de dag immers erg snel achterhaald. Dat weten werkgevers ondertussen ook maar al te goed. Ben je leergierig, dan kan je daar dus je voordeel mee doen.

 

Analytisch vermogen

Processen, businessmodellen, operationele activiteiten, ... snel en efficiënt kunnen analyseren is een absolute troef. Een doortastend analysevermogen is doorgaans iets waarover je kan beschikken, zonder dat je daarvoor ook een opleiding moet gevolgd hebben. Je kan het wel voor een stuk leren (via specifieke methodieken), maar het grootste deel ervan is al in jezelf aanwezig.

 

Veranderingsgezind

Wat ben je met een professioneel goudhaantje wanneer hij per se wil vasthouden aan zijn behaalde successen en een hekel heeft aan verandering binnen  de organisatie? Daar schiet je op den duur weinig mee op. Dan liever iemand die niet kan uitpakken met ronkende titels, maar wel gedreven wordt door verandering binnen de organisatie.

 

Positiviteit

Wanneer je een positief ingesteld persoon bent dan werkt dat doorgaans aanstekelijk, ook op de werkvloer. Blijgemutste mensen zorgen ervoor dat het op het werk vooruit gaat omdat hun collega's zich lekker voelen in hun aanwezigheid. Blije medewerkers zijn productiever, meer gemotiveerd en opener naar hun collega's. Ben je een positivo, dan zit je dus goed.

Vrijdag 21 September 2018 om 12:30

Pascal Dewulf

// //
// // //
// // // //