7 jobs die in 2030 garant staan voor een puik salaris

De klaagzangen van je (groot)ouders zullen je vast wel bekend in de oren klinken: dat je maar beter kiest voor een job met zekerheid als dokter, onderwijzer of ook ingenieur. Feit is echter dat de jobmarkt van de toekomst er heel anders zal uitzien dan dat zij zich kunnen verbeelden.

7 jobs die in 2030 garant staan voor een puik salaris

Digitale architect

Een digitale architect zal zoals een architect bezig zijn met het ontwerpen van gebouwen en interieurs maar dan wel op een digitale manier. Hij of zij zal virtuele gebouwen of plaatsen ontwerpen waar merken en verkopers hun waren (online) zullen slijten. Noem de digitale architect de opvolger van de webdesigner. Hij bouwt geen websites maar virtuele omgevingen waar consumenten, klanten, gemeenschappen,... mekaar zullen ontmoeten en met mekaar in interactie gaan. Ook zal hij of zij virtuele extensies van fysieke locaties ontwerpen zoals virtuele shoppingmuren en dies meer.

 

Nano-biomedicus

Deze M/V zal vooral bezig zijn met het ontwikkelen van nano-technologie voor menselijke toepassingen zoals bijvoorbeeld chips die kunnen worden ingeplant voor hartmonitoring of nano-meetapparatuur om 24/7 via wifi de bloeddruk van een patiënt te kunnen opvolgen.

 

Online assistent

Dit is een expert die je zal helpen om je online leven steeds op orde te houden maar ook om de digitale troep die je online achterlaat netjes op te ruimen. De online assistent zal fungeren als jouw persoonlijke online begeleider en je digitale vuilnisman(vrouw) en zo ervoor zorgen dat alles wat met jou te maken heeft op het vlak van je online leven, je online agenda,... netjes op orde blijft. Dit omdat je zelf daartoe mogelijk noch de kennis noch de tijd zal hebben.

 

Geheugenchirurg

Deze expert zal een stap verder gaan dan de hersenchirurg van vandaag. De man of vrouw in kwestie zal bepaalde delen van de hersenen, in het bijzonder die delen die bepalend zijn voor het geheugen en specifieke denkpatronen, zodanig kunnen restitueren dat typische ouderdomsverschijnselen kunnen worden weggewerkt of teruggedrongen. Een cruciale job gezien de toenemende, globale vergrijzing.

 

Makelaar/handelaar in tijd

Deze man of vrouw zal dingen (goederen en diensten) waarvoor je vandaag geld of een andere verloning krijgt, omzetten in tijdskredieten die je kan gaan besteden aan diverse dingen. Het klinkt een beetje griezelig om iemand anders over jouw beschikbare tijd te laten beslissen en hoeveel je ervan krijgt maar vandaag doe je eigenlijk al niet anders. Je brengt toch ook al minstens 8 uur door op kantoor op vraag van iemand anders in ruil voor een salaris? Die persoon beslist dus ook al over jouw tijd. De film 'In Time' liet niet zo gek lang geleden al een Hollywoodiaanse toekomst zien waarin tijd als een soort betaalmiddel bestaat.

 

Teler van genetisch gemanipuleerd voedsel

Vandaag is dit vanuit ethisch standpunt nog steeds een heet hangijzer maar in de toekomst wanneer er mogelijk voedselschaarste kan ontstaan, zal het beroep toelaten om voor meer / beter voedsel  te zorgen en dit ook op een veel snellere manier dan via het traditionele proces zoals het al eeuwenlang bekend is. Vandaag wordt alvast driftig geëxperimenteerd met tomaten die genetisch worden gevaccineerd om bepaalde ziektes tegen te gaan maar ook bijvoorbeeld aardappelen, maïs en dies meer. Mislukte oogsten zullen zo mogelijk worden geminimaliseerd.

 

Personal brander

Deze persoon zal waken over je imago, het merk waar je als het ware voor staat via alle mogelijk kanalen. Het zal nog een stuk verder gaan dan de imago coach die vandaag heel wat opgang kent. Zo'n imago coach buigt zich meestal over je vestimentaire voorkomen en een stukje van je persoonlijkheid. De personal brander gaat in overleg met jou een globaal imago creëren dat je uitstraalt via sociale netwerken, naar je vrienden, kennissen en dies meer. Klinkt vreemd, de meeste mensen willen vooral zichzelf zijn, maar wat dat dan mag zijn, is voor die mensen niet altijd even duidelijk. Dat is waar de personal brander aan de slag zal gaan.

Woensdag 8 Oktober 2014 om 8:34

Pascal Dewulf

// //
// // //
// // // //