7 manieren om je gelijk te halen (zonder iets te zeggen)

Gelijk hebben is één ding, gelijk krijgen een ander: ook tijdens een meeting. Soms zijn staalharde argumenten dan ook niet voldoende om anderen te overtuigen. Je hebt echter nog andere troeven uit te spelen, je lichaamstaal bijvoorbeeld.

7 manieren om je gelijk te halen (zonder iets te zeggen)

1. Neem de ruimte

Heb je president Obama al eens bekeken wanneer hij in een meeting zit? Vaak met de armen gekruist achter het hoofd alsof hij wil zeggen: 'Laat maar komen, ik kan het wel aan'. Het komt er dus op aan om jezelf niet klein te maken door bijvoorbeeld voorover gebogen aan de vergadertafel te zitten. Zorg dat je gezien wordt door wat meer territorium te beslaan dan dat je gewoon bent.

 

2. Neem de tijd

Wanneer je snel en gehaast je argumenten aanbrengt, wekt dat doorgaans geen goede indruk bij je toehoorders. Neem daarom de tijd: wees rustig en beheerst. Je toehoorders zullen op die manier meer ontzag voor je krijgen omdat je jouw zaakjes schijnbaar perfect onder controle hebt en dus ook je argumenten steek lijken te houden.

 

3. Hunker niet naar je grote gelijk

Gelijk krijg je wel of niet. Wees op dat vlak niet te hunkerend. Geef aan dat je enthousiast bent over je ideeën maar laat je toehoorders de vrijheid om zelf te beslissen. Drijf hen niet in de hoek met dwingende argumenten maar breng je discours met de glimlach. Een glimlach geeft aan dat je bulkt van zelfvertrouwen.

 

4. Beweeg bedachtzaam

Eigenlijk geef je hiermee aan dat je je emoties onder controle hebt. Die beheerste bewegingen doen echter nog meer: ze brengen eveneens onrustige collega's in een meer relaxte toestand waardoor ze meer openstaan om in jouw argumentatie mee te gaan. Sterker nog: de sfeer tijdens de meeting wordt rustiger en je toehoorders staan meer open voor je andere non-verbale troeven.

 

5. Spreek beheerst

Je stem verraadt veel over je mentale toestand tijdens jouw betoog. Een rustig betoog waarin je uiteraard voldoende passie en enthousiasme aan de dag legt maar duidelijk en beheerst articuleert (leg gerust klemtonen op de belangrijke dingen) heeft veel meer slaagkansen dan een nerveuze houding waarbij je voortdurende all over the place bent.

 

6. Kop op

Hou je hoofd steeds rechtop. Het lijkt een futiel gegeven maar het is écht cruciaal. Het geeft namelijk aan dat je vol vertrouwen naar de toekomst kijkt en dus ook naar de door jou voorgestelde oplossingen tijdens de meeting. Het helpt jouw toehoorders alvast een stuk sneller naar het moment waarop ze worden overtuigd door jouw betoog.

 

7. Gebruik je handen

Je handen zijn cruciaal om anderen te overtuigen. Hou ze te allen tijde onder controle. Handen die nerveus wriemelen, krabben of plukken, stralen geen zelfvertrouwen uit. Wanneer je een papier met notities vastneemt en je toehoorders zien dat je trilt als een espenblad, dan kan je het wel schudden. Je geeft immers aan dat je zenuwachtig bent en je toehoorders zullen zich afvragen waarom. Is je oplossing wel zo betrouwbaar als jij ze voorstelt? Ben jij als brok zenuwen wel te vertrouwen? Mensen zijn doorgaans niet geneigd iemand te volgen die niet zeker is van zijn stuk. Je handen kunnen echter ook grote troeven zijn: gebruik ze om je betoog te ondersteunen. Je handen zijn het vrije instrument dat je passie voor je zaak of project onderstreept.

 

Bottom line: je handen kunnen jou maken of kraken. 

Maandag 16 September 2013 om 16:13

Pascal Dewulf

// //
// // //
// // // //