7 manieren om jezelf te investeren in je collega’s (en waarom dat je dat moet)

Je collega’s zijn op de werkvloer je beste vrienden en misschien ook wel daarbuiten. Reden te meer om jezelf in hen te investeren. Je leven op het werk zal er alleen maar fijner door worden.

7 manieren om jezelf te investeren in je collega’s (en waarom dat je dat moet)

Collegialiteit schept een band

Je werkmakkers zijn meer dan je werkmakkers. Het zijn mensen die dagdagelijks omringen. Door collegiaal met hen te zijn, schep je een sterke band met hen.

 

Er ontstaat een wederzijds vertrouwen

Wanneer jij op je collega’s kan bouwen, kunnen zij dat in principe ook op jou. Maak je een professionele uitschuiver, dan zullen zij veel sneller geneigd zijn om jou ter hulp te komen.

 

Alleen red je het niet

Of je dat nu leuk vindt of niet, in je eentje ga je het op de werkvloer nooit redden. Je hebt de mensen rondom je nodig om mee samen te werken, samen ideeën vorm te geven en zo het bedrijf waar je aan de slag bent vooruit te stuwen.

 

Wees een fijne collega

Een collega die ’s morgens om een kopje koffie gaat en de collega’s tegelijkertijd ook voorziet van een bakje troost, is een fijne collega. Dat wordt geapprecieerd en zo ontstaat in een professionele context ook een soort van emotionele band.

 

Stel je grenzen

Een fijne atmosfeer op het werk tussen collega’s kan alleen wanneer je ook duidelijke grenzen stelt wat kan en niet kan. Indien je dat niet doet, kom je mogelijk in onprettige situaties terecht waarbij je jezelf niet lekker voelt. Dat gaat dan ten koste van de algehele werksfeer.

 

Reik de hand naar de mens, niet alleen naar de collega

Collega’s blijven aan het einde van de dag ook gewoon mensen. Toon interesse in hun leven, ook dat buiten het werk? Je bent uiteraard geen familie, maar dat belet je niet om toch te peilen naar hoe ze zich bijvoorbeeld voelen en wanneer dat niet goed is, waarom dat zo is.

 

Wees één brok positiviteit

Zo men doet, zo men ontmoet. Wees dan ook één brok positiviteit voor je collega’s en je zal hetzelfde op jouw weg vinden, daar op de werkvloer.

Zaterdag 27 Oktober 2018 om 11:0

Pascal Dewulf

// //
// // //
// // // //