7 onmisbare tips wanneer je voor de allereerste keer op sollicitatiegesprek moet

Met knikkende knieën naar je allereerste sollicitatiegesprek? Houd dan zeker de volgende tips in het achterhoofd en je zal al snel merken dat het allemaal best meevalt.

7 onmisbare tips wanneer je voor de allereerste keer op sollicitatiegesprek moet

1. Blijf jezelf: mogelijk het  belangrijkste advies dat je kan krijgen. Wees niet iemand zoals ze je die hebben voorgespiegeld in één van de online sollicitatieboeken die je hebt doorgenomen, maar een echt mens van vlees en bloed met een eigen mening. Een stukje advies van al die sollicitatietips moet je zeker meenemen zonder daarbij echter je eigenheid te verliezen.

 

2. Wees ambitieus: het is helemaal goed wanneer je toont dat je als starter beschikt over een gezonde dosis ambitie. Maar je blijft een starter, overdrijf dus niet want dan gaat het al snel als gemaakt en gefingeerd bij de rekruteerder overkomen.

 

3. Ga op gesprek: dat is toch logisch? Niet echt, je zou niet de eerste zijn die op het laatste moment zoveel stress heeft dat hij of zij uiteindelijk zijn kat stuurt. Ga ervan uit dat je niets te verliezen hebt, enkel maar te winnen. Wanneer je komt opdagen bij een sollicitatiegesprek dan is dat doorgaans al de helft van het succes ervan.


4. Zorg dat je netjes in het (maat)pak zit: een beetje een dooddoener, maar we kunnen er niet genoeg de nadruk op leggen. Wanneer je netjes bent gekleed dan toon je onrechtstreeks het nodige respect voor de rekruteerder bij jullie eerste ontmoeting. Erg belangrijk.

 

5. Wees voorbereid: maak je huiswerk over het bedrijf waar je op gesprek gaat. Geen grotere afknapper voor je toekomstige baas dan wanneer jij met je mond vol tanden staat, wanneer hij jou vraagt wat jij nu zo bijzonder vindt aan het bedrijf.

 

6. Creëer zelf een ontspannen sfeer: jawel, dat kan. Wanneer men jou vraagt om wat te drinken, stem daar dan mee in. "Koffie met melk en suiker graag", zijn magische woorden die de sfeer tussen twee mensen onmiddellijk kunnen opwarmen.

 

7. Laat zien dat je weet wat je wil: een sollicitatiegesprek is geen éénrichtingsstraat. Laat jij op jouw beurt ook duidelijk blijken waar jij met je carrière in de toekomst naartoe wil. Dat geeft blijk van visie, passie en geëngageerdheid.

Woensdag 17 Oktober 2018 om 18:0

Pascal Dewulf

// //
// // //
// // // //