7 redenen waarom je beter voor een Bachelor kiest dan voor een Master

Hoe hoger je diploma, hoe groter je kansen op een succesvolle carrière, toch? Niet bepaald, er is immers meer dan ooit nood aan mensen die hands-on kunnen denken en die insteek ook productief kunnen omzetten op de werkvloer. Ook bij Gen Z leeft die insteek. In 2016 schreven zich voor het eerst in vijftien jaar minder studenten aan de universiteit in dan het jaar voordien.

7 redenen waarom je beter voor een Bachelor kiest dan voor een Master

Elk extra studiejaar kost geld

Studeren kost geld, daar kunnen we niet omheen. Niet alleen voor jou, maar ook voor de maatschappij. Hoe langer je immers studeert, hoe langer het duurt eer je productief wordt op de arbeidsmarkt. Vandaag zijn de hoekstenen van een succesvolle carrière daarenboven levenslang leren en leervermogen. Dat staat haaks op zoveel mogelijk studeren alvorens  klaargestoomd op de arbeidsmarkt te verschijnen.

 

Het maakt geen verschil voor je eerste job

Of je nu een Bachelor- of Masterdiploma op zak hebt, dat maakt geen verschil voor je kansen op een eerste job. In beide gevallen zal je in principe even vlotjes aan de bak raken. Het zijn trouwens de werkgevers zelf die die stelling bevestigen. Ook zij hebben nood aan een gezonde mix tussen meer theoretisch georiënteerde medewerkers en pragmatische mensen. 

 

Motivatie wordt het allerbelangrijkste

Steeds meer bedrijven vinden de motivatie van een kandidaat het belangrijkste element om hem of haar aan boord te halen. Liever iemand die heel hard bij het bedrijf aan de slag wil dan iemand die solliciteert omdat hij droogweg oordeelt dat hij beschikt over de nodige vaardigheden om de job te doen.

 

Je groeit niet sneller door

Alles hangt af van je instelling. Het is niet omdat je een hoger diploma hebt dat dat een garantie is voor een snellere doorstroming binnen een bedrijf. Alles staat of valt met je ambities en je drive om vooruit te gaan.

 

Als startend Bachelor heb je een streepje voor

Een veelgehoorde noodkreet van bedrijven is dat Masters aan het begin van hun carrière vaak praktische kennis missen en daardoor niet meteen grote verantwoordelijkheden krijgen toegewezen. Dat halen ze de jaren na hun start normaliter wel in, maar dat geeft jou als Bachelor ondertussen wel de tijd om een spurtje te trekken en sneller dan hen die eerste professionele ronde te lopen.

 

Een Bachelor of Master zegt niets over je ambitie

Het wordt hoog tijd dat we met z'n allen de titel van iemands diploma niet synoniem laten zijn voor de gedrevenheid van een persoon. Het momentum is alvast daar dat ook bedrijven die insteek steeds beter gaan begrijpen.

 

Je verdient er niet noodzakelijk meer door

De tijd dat mensen met een universitair diploma konden rekenen op een beter startloon ligt stilaan achter ons. Bedrijven gaan mensen steeds meer verlonen in functie van hun verantwoordelijkheden en de functie waarin ze vertoeven. Dat mensen met een Master diploma altijd de hogere functies krijgen toegewezen, is al helemaal niet meer waar. Nuance: ga je bij de overheid aan de slag, dan is dat wel nog zo. In de privé-sector stappen werkgevers steeds vaker af van die achterhaalde filosofie.

Maandag 16 Oktober 2017 om 16:10

Pascal Dewulf

// //
// // //
// // // //