7 redenen waarom je je job niet plots moet laten vallen om je eigen onderneming te starten

Het romantische idee van je eigen onderneming zoals dat zo vaak op sociale media wordt gepropageerd is niet altijd accuraat. Je eigen baas zijn, is best leuk, maar er zijn nog heel wat andere dingen belangrijk zoals discipline, doorzettingsvermogen, passie en wat nog meer. Ben je aan de slag in loondienst en droom je van je eigen bedrijf? Neem dan stapsgewijs de aanloop naar het ondernemerschap.

7 redenen waarom je je job niet plots moet laten vallen om je eigen onderneming te starten

Je moet ervaring hebben

De drang om vandaag een bedrijf uit de grond te stampen, is bij jonge starters groter dan ooit. Volg daarbij echter niet de Richard Branson filosofie, dat je eerst je bedrijf start en daarna wel zal zien hoe het loopt. Nu, een beetje misschien wel. Het is een boutade om je over die drempel te helpen, maar eens je over die drempel bent,  moet je echt wel weten waarmee je bezig bent.

 

Jouw garage is geen romantisch kantoor

Heel wat ondernemers zijn gestart in hun garage of in hun achterkeuken. Hoewel passie je kan voortdrijven, is de garage of achterkeuken vaak ook een eenzame plek. Je moet dus echt wel uit het juiste hout gesneden zijn om eraan te beginnen. De garage of keuken is een gezellig, veilig en  vrijblijvend startpunt, maar van daaruit zal je snel moeten beslissen welke richting het uit moet met je ondernemersdroom.

 

De 10% ondernemer

In zijn boek 'The 10% Entrepreneur' geeft auteur en ondernemer  Patrick J. McGinnis aan dat je in een startende onderneming niet meer dan tien procent van je tijd mag investeren. McGinnis raadt dan ook aan om klein te starten, zowel qua tijd als middelen. Eens je voelt dat het aanslaat kan je er vervolgens helemaal voor gaan.

 

Je wil rijk en succesvol worden

Dat is zowat een van de meest waardeloze argumenten om te kiezen voor een leven als ondernemer. Sterker nog: jij kiest er niet voor om ondernemer te worden, het kiest jou. De drang en passie om ervoor te gaan moet zo groot zijn, dat je niet anders kan. Veel geld verdienen en succes hebben, zijn in het beste geval leuke bij-effecten van je ondernemerschap. Ga daarvan uit en je zal als ondernemer nooit worden ontgoocheld. Ambitieus moet je zijn, maar dat is slechts een stukje van het ondernemerschap.

 

Je levensstijl zal drastisch veranderen

Besluit je toch om er all-in voor te gaan, wees dan voorbereid op het feit dat je stevig zal worden wakker geschud. Al snel zal je merken dat het ondernemerschap veel meer van je vraagt dan je wel had gedacht. Het is heel wat meer dan binnen de veilige cocon van een start-up incubator 's morgens van de schuifaf te glijden richting koffiemachine voor een latte macchiato en vervolgens wat Whatsapp meetings houden. Het is ongestructureerd, vaak onzeker met lange dagen en een werk/privé balans die vaak helemaal scheef gaat hangen.

 

Je erkenning en status worden herleid tot nul

In het bedrijf waar je aan de slag bent, zal men zeker je meerwaarde weten te waarderen. Als startend ondernemer ben je plots niemand meer en zal je die status beetje bij beetje weer moeten opbouwen. Dat betekent je idee pitchen bij klanten waarbij je vaak zal worden afgewezen. Ben je daartegen bestand? Indien het antwoord 'neen' is, begin er dan niet aan. Indien je 'ja' hebt geantwoord, dan zit je goed. 

 

Je idee staat (nog) niet op punt

Heb je wel een idee welke richting het uit moet, maar toch nog niet helemaal? Wacht dan nog even en neem de tijd om je businessmodel verder op punt te stellen terwijl je nog in loondienst bent. Je zal er geen spijt van hebben.

Zondag 22 Oktober 2017 om 16:0

Pascal Dewulf

// //
// // //
// // // //