7 redenen waarom millennials inkomen en carrièrestatus onbelangrijk vinden

Huisje, tuintje, boompje: millennials zien het leven net even iets anders. Ze streven vooral naar vrijheid en onafhankelijkheid. De titel op hun businesskaartje heeft daarbij doorgaans weinig belang.

7 redenen waarom millennials inkomen en carrièrestatus onbelangrijk vinden

Voorbij de dogma's

De millennials waarvan er vandaag al een deel -de twintigers- actief zijn op de arbeidsmarkt, breken resoluut met een aantal professionele dogma's: ze willen zich niet langer te pletter werken omdat het zo hoort. Hun privé-werkbalans (privé is hier bewust voorop geplaatst) is voor hen erg belangrijk. Vaak hebben ze van hun ouders gezien dat enkel gaan voor werk en geld op lange termijn niet altijd de gewenste resultaten oplevert.

 

Ze vinden geld echt minder belangrijk

Bijna de helft van de millennials zou een goedbetaalde job willen inruilen voor meer vrije tijd en een flexibel uurrooster. Dat blijkt alvast uit een grootschalig onderzoek dat HR-dienstverlener Universum Global recent uitvoerde.

 

Familiewaarden

De huidige twintigers zijn best wel traditioneel wanneer het op familiewaarden aankomt. Ze zijn op dat vlak zelfs zo traditioneel dat ze echt willen afwegen of hun werk wel past bij hun gezinsleven. Een levensgrote tegenstelling met de vorige generaties.

 

Het is voor hen niet echt belangrijk wat familie/vrienden professioneel van hen vinden

Aan carrière en de daarbij horende status hebben de meeste millennials lak. Ze gaan heus niet vissen achter een job met een mooie titel op hun businesskaartje om dan zichzelf bij familie en vrienden op de borst te kloppen.

 

Onafhankelijkheid voorop

Bijna 80% van de millennials in België vindt werk erg belangrijk, maar dan los van salaris of prestige. Ze vinden de voldoening die hun job hen geeft weliswaar belangrijk, maar werk is er vooral als middel voor vrijheid en onafhankelijkheid. Dat blijkt uit de Generation What?-enquête die de VRT recentelijk uitvoerde.

 

Ze bewegen graag tussen jobs

De generatie millennials beweegt graag tussen jobs. Geen levenslange job voor hen, maar wel boeiende projecten waarin ze zich kunnen uitleven. Carrièrestatus is daarbij van ondergeschikt belang.

 

Ze zijn idealistisch

In tegenstelling tot vorige generaties zijn de millennials echt wel idealistisch. Maatschappelijke impact, mobiliteit, duurzaamheid, ... zijn criteria die voor hen erg belangrijk zijn en die ze ook doortrekken naar de professionele keuzes die ze maken.

Donderdag 9 Maart 2017 om 9:0

Pascal Dewulf

// //
// // //
// // // //