7 sectoren met het meeste vakantie

Ga je graag met vakantie? Dan loont het alvast de moeite om een job te zoeken in een van de volgende sectoren die op het vlak van vakantie hoog scoren.

7 sectoren met het meeste vakantie

Onderwijs boven

Gemiddeld zitten we per jaar aan zowat 22 wettelijke vakantiedagen. Dit uiteraard op voorwaarde dat je het jaar voordien voldoende hebt gewerkt of indien je bij de overheid aan de slag bent in het lopende dienstjaar de nodige uurtjes hebt geklopt. Doe daar nog een aantal wettelijke feestdagen bovenop en je komt aan zowat 27 verlofdagen per jaar. Maar... er zijn sectoren waarin het aantal vakantiedagen waarop je recht hebt die 27 dagen ruimschoots overschrijdt. Het onderwijs steekt er alvast met kop en schouders bovenuit met gemiddeld 46 vakantiedagen. Dat is al snel bijna het dubbele van het minimum aantal vakantiedagen.

 

Meest en minst

Ook in sectoren van wetenschappelijk onderzoek (bijvoorbeeld spin-offs van universiteiten, ...) is het goed toeven qua aantal vakantiedagen want ook daar zitten ze rond de 46 vakantiedagen. Daarna volgt de farma-industrie en de chemie met een verdienstelijke tweeëndertig vakantiedagen. Energie en milieu zit aan zowat 30 dagen terwijl banken en verzekeringen met stip op de vierde plaats staan. Daar kan je doorgaans gemiddeld op zowat 29 dagen verlof rekenen. Ook in de industrie, logistiek en distributie zitten ze op dat aantal, net zoals de telecomsector en ict. Het minste verlof heb je in de retail (kleinhandel), maar ook bijvoorbeeld in de horeca of de advocatuur.

 

Een stukje vakantiegevoel

Wil je in je job constant het gevoel hebben dat je met vakantie bent, alhoewel je wel degelijk aan het werk bent, dan kan je nog altijd kiezen voor een job als reisleider, vliegtuigcrew of de evenementensecto. Je bent dan immers vaak onderweg, ontmoet steevast nieuwe mensen en je bent iedere dag in de weer binnen een erg dynamische context. Een beetje een vakantiegevoel dus.

Maandag 26 Juni 2017 om 15:0

Pascal Dewulf

// //
// // //
// // // //