7 staalharde feiten over het ondernemerschap (en waarom het weer hip is)

2016 was een recordjaar voor wat betreft het aantal startende ondernemers. 2017 ging verder op dat elan. De hamvraag: waarom is ondernemerschap toch weer zo hip ?

7 staalharde feiten over het ondernemerschap (en waarom het weer hip is)

We hebben weer meer durf

De naweeën van de crisis in 2008 hebben lang geduurd, heel lang. Maar nu lijkt alles weer op zijn plooi te komen en durven we weer meer risico's te nemen.

 

De economie trekt aan

De economie draait op volle toeren. Meer jobs, meer opportuniteiten en dus ook meer ondernemers die nodig zijn om dat alles in goede banen te leiden.

 

We willen persoonlijke successen boeken

We willen steeds meer onze eigen dromen waarmaken. Niet die van onze baas. En dat laten we duidelijk blijken.

 

De start-uphype woedt in alle hevigheid

Al de succesverhalen in de media over start-ups die bliksemsnel furore maken, werken aanstekelijk. We willen het er zelf ook op wagen en een graantje van het succes meepikken.

 

Ondernemen was nooit makkelijker

Een bedrijfje starten kan vandaag in een handomdraai. Bovendien zijn de mogelijkheden voor financiering van een businessidee ook exponentieel gegroeid. Met andere woorden: ondernemen is niet langer weggelegd voor mensen met substantiële startkapitalen. Friends, family, fools en crowdfunding: er vallen vandaag altijd wel wat centjes te vergaren wanneer je een goed idee hebt.

 

De jongere generaties geven het goede voorbeeld

Ben je niet meteen een starter en heb je al een aantal jaartjes op de teller, dan zullen de verhalen van die succesvolle starters toch zeker ook hun impact op jou hebben en zet je dat mogelijk aan het denken over een eigen onderneming.

 

De arbeidsmarkt transformeert

Levenslang dezelfde job is niet langer een ideaal, maar gewoon een van de manieren waarop we aan onze professionele activiteiten invulling willen geven. Er ontstaat langzaam een soort van tipping point waarbij het hele traditionele economisch model zoals dat decennia lang heeft gewerkt langzaam afbrokkelt en dat heeft ook gevolgen op de manier waarop we ons werk en leven organiseren. Ondernemerschap neemt daarbij steeds meer het voortouw.

Woensdag 17 Januari 2018 om 14:0

Pascal Dewulf

// //
// // //
// // // //