7 tips om jezelf tijdens een sollicitatieronde tot de witte raaf te maken

Iedereen wil natuurlijk die droomjob in de wacht slepen. Met de volgende tips kan jij alvast het verschil maken.

7 tips om jezelf tijdens een sollicitatieronde tot de witte raaf te maken

Definieer je succes

Vraag je af waar je als professional over vijf jaar wilt staan. Je moet een duidelijk doel voor ogen hebben. Wanneer je niet weet waar je naartoe gaat, zal elke weg je daar wel brengen. Je moet dus met andere woorden perfect weten wat je wil, zo kan je een trefzekere indruk maken op zoek naar een nieuwe job.

 

Studeer nog een jaartje bij

Weet je het allemaal nog niet zo goed? Wacht dan misschien nog even met die droomjob en doe er bijvoorbeeld nog een specialisatiejaar bovenop. Wedden dat wanneer je daar mee klaar bent, je kijk op de dingen een stuk helderder zal zijn?

 

Start groot en ga dan naar klein

Van een multinational naar een kmo gaat doorgaans een stuk makkelijker dan omgekeerd. Kom je van een grote klepper dan ben je meestal professioneel afgetraind waardoor je bij kleinere bedrijven, die doorgaans minder budget voor trainingen hebben, sneller aan de slag zal kunnen.

 

Doe internationale ervaring op

We kunnen er niet omheen, een buitenlandse opleiding/ervaring op je cv is gewoon sexy en vooral doeltreffend. Het geeft aan dat je de wereld durft te verkennen en je je (professionele) plan kan trekken ver van huis. Nauwelijks 10% van alle starters trekt naar het buitenland voor een opleiding. Zit jij wel in die 10% dan kan je er vanop aan dat je een streepje voor hebt.

 

Informeer jezelf grondig over het bedrijf waar je aan de slag wilt

Zorg dat je op geen enkel mogelijk moment met je mond vol tanden zit tijdens een sollicitatiegesprek. Dat doe je door je op voorhand diepgaand te informeren over het bedrijf en het functieprofiel waarvoor je solliciteert: op de website van het bedrijf, via je sociale netwerk, mogelijk toekomstige collega's,....

 

Vind een mentor

Het kan absoluut helpen om je tijdens je zoektocht naar een job te laten bijstaan door iemand die van wanten weet op het vlak van solliciteren. Dat kan een jobcoach zijn, iemand van familie of vrienden die thuis is in de materie, ...

 

Kader je verwachtingen

Leg je de lat te hoog, dan zal je ontgoocheld worden. Leg je de lat te laag, eveneens. Het is dus erg belangrijk dat je je professionele verwachtingen kadert. Alleen zo kan je het perfecte momentum vinden tijdens een sollicitatiegesprek/sollicitatieronde.

Zondag 3 December 2017 om 10:0

Pascal Dewulf

// //
// // //
// // // //