7 tips voor de vakantiejob van je dromen

Als je je zoektocht nu nog moet beginnen, is de kans om de ideale vakantiejob te bemachtigen een stuk kleiner. Toch heb je nog heel wat mogelijkheden om de vakantiejob van je dromen te bemachtigen. Met deze tips bijvoorbeeld.

7 tips voor de vakantiejob van je dromen

1. Anticipeer

Wanneer je tijdens de zomervakantie aan de slag wil, is het ideaal om al in het voorjaar met je zoektocht te starten. Want, hoe dichter de zomervakantie, hoe kleiner het aanbod. Al moeten we dat meteen nuanceren: ook last minute vakantiejobs kunnen echt wel leuk zijn. Heel wat bedrijven werken op dat punt vaak tegen de deadlines aan. Ze gaan pas op zoek naar mensen wanneer ze echt iemand en op korte termijn nodig hebben.

 

2. Zet in op meerdere paarden

Ga er niet van uit dat ze net op die ene plaats waar jij op hoopt zullen toezeggen. Maak een top vijf van favoriete werplekken voor de zomervakantie en probeer daar een voet tussen de deur te krijgen. Doe dat via meerdere kanalen: via je persoonlijke netwerk en via jobadvertenties maar ook bijvoorbeeld via een interimkantoor, via Facebook, ...

 

3. Een vakantiejob is geen definitieve job

Trap niet in de buitenspelval en leg de lat niet te hoog. Een vakantiejob doe je vaak alleen voor het geld, dus ga er niet van uit dat je er al je talenten in kwijt kunt. Zorg ervoor dat je een leuke tijd beleeft, meer hoeft het in principe niet te zijn. Tenzij je een langetermijnplanner bent en je carrièrepad heilig is… in dat geval probeer je best te zoeken naar een job die in de lijn ligt van je studies of het pad dat je wil bewandelen. Maar ook daar, wees niet te kieskeurig. Zie het als een eerste kennismaking met het werkleven.

 

4. Geef blijk van een portie lef

Kies je properste plunje uit, leg je haar in de plooi en zet je beste glimlach op. Vervolgens stap je die bedrijven binnen waar je aan de slag wil en vraag je een persoonlijk gesprek met de personeelsverantwoordelijke. Mogelijk lukt dat niet onmiddellijk maar in sommige gevallen ga je wel succes boeken. Moraal van het verhaal: je kan niet alles in het leven rationeel benaderen en op voorhand trachten te plannen. Soms kan het toeval je een aardig zetje in de rug geven.

 

5. Geef niet te snel op

Laat je niet ontmoedigen als je een week later nog geen reactie kreeg. Bel of ga even langs. Je aanvraag kan immers tijdens de zomervakantie door de mazen van het net glippen. Toon een gezonde dosis doorzettingsvermogen zonder daarbij door te drammen want dan krijg je mogelijk de omgekeerde  reactie.

 

6. Kijk rond op je universiteit of hogeschool

Jawel, ook de plek waar je school loopt, heeft voor de zomermaanden doorgaans mensen nodig om de boel draaiende te houden. Het zou alvast de vakantiejob van je dromen kunnen worden: je kent de mensen, de omgeving en je kan er op een zinvolle manier centjes verdienen.

 

7. Lees de kleine lettertjes van je contract

Heb je de vakantiejob van je dromen beet? Lees je contract dan eerst heel grondig en vermijd zo dat je baantje een nachtmerrie wordt. Laat je gerust bijstaan door iemand met kennis van zaken. Goede afspraken maken immers goede vrienden. 

Maandag 15 Juli 2013 om 15:20

Pascal Dewulf

// //
// // //
// // // //