7 tips voor een presentatie waarmee je in de kijker loopt!

Je kan je professionele carrière een flinke boost geven met sterke presentaties. Sterker nog, goede presentaties kunnen geven, wordt een basisvereiste om een baan te vinden. We zetten alvast zeven tips op een rijtje van Jon Favreau, tot voor kort de speechschrijver van Barack Obama.

7 tips voor een presentatie waarmee je in de kijker loopt!

Om succesrijk te zijn in je professionele carrière zijn sterke communicatievaardigheden meer dan ooit een noodzaak. Uit recent onderzoek van het Amerikaanse bureau Distinction Services blijkt dat 86% van de ondervraagde professionals vindt dat de manier waarop ze communiceren een impact heeft op hun carrière en hun inkomen. Dat het merendeel van de presentaties desondanks nog altijd bijzonder saai zijn – vaak een opeenvolging van powerpoints zonder echte bezieling, en zonder echte verhaallijn om toehoorders echt te boeien – kan dan ook niet lang meer duren. Er duiken steeds meer coaches en bureaus op die zich specialiseren in het helpen met de voorbereiding en het geven van een sterke presentatie. En ook zij geven min of meer dezelfde tips voor een presentatie met impact als Jon Favreau. 

 

1. Denk aan het doel en het publiek

Het is de evidentie zelf, maar toch wordt ze vaak vergeten: als je presenteert moet je goed overdenken tot wie je je richt en wat het doel is van je boodschap. Een goede voorbereiding rond de vragen “wat” en “voor wie?” is dikwijls al het halve werk. 

 

2. Denk aan de regel van drie

 Zorg dat de presentatie niet meer dan 3 zaken aan de orde stelt. Gebruik in sheets 3 bullets en gebruik 3  voorbeelden om de presentatie duidelijker te maken.

 

3. Denk aan de beste hulpmiddelen

Gebruik hulpmiddelen alleen als het nodig is en dan ook niet in overvloed. Een beamer kan sheets laten zien met grafieken, tabellen en plaatjes. Vermijd bladen met alleen teksten. De hulpmiddelen zullen alleen werken als ze het verhaal ondersteunen en naadloos aansluiten bij het verhaal. Door te oefenen kan het één geheel worden. Met oefenen kan je ook de werking van de hulpmiddelen goed onder de knie krijgen. Onderschat dit aspect niet.

 

4. Denk aan je lichaamstaal

Als presentator ben je de drager van de presentie, niet alleen met je woorden maar ook met je lichaamstaal. Stemgebruik, houding, mimiek, oogopslag, oogcontact en – als je op een podium staat – ook je bewegingen, bepalen in grote mate mee hoe je overkomt.

 

5. Ga niet te breed

Beperk je. Zorg dat je kernboodschap helder is. En maak daar omheen je presentatie. Je publiek kan maar beperkt informatie vasthouden.

 

6. Zorg voor beleving

Vertel verhalen en anekdotes en gebruik zoveel mogelijk beelden.
 

7. Denk eraan dat wat zenuwachtigheid normaal is

Het is normaal dat je wat zenuwachtig bent voor de presentatie. Bedenk dat zelfs de meest ervaren presentatoren en artiesten last hebben van hun zenuwen. De eerste minuten zijn het ergst.
Leer daarom de eerste regels, de binnenkomer, uit je hoofd. De drempel zal dan lager zijn om de presentatie te doen die je hebt voorbereid. Zie een presentatie als een warm bad. Eens je je teen in het water hebt gestoken, lukt het vanzelf en haal je er het maximum uit.
 
www.distinction-services.com
www.presenteer.be

Dinsdag 17 December 2013 om 10:11

Geert Degrande

// //
// // //
// // // //