7 voortekenen dat je nooit rijk zal worden

Sommige mensen worden rijk geboren, andere mensen slagen erin om zelf een fortuin op te bouwen. En hoe goed liggen jouw kaarten om selfmade miljonair te worden? Als je jezelf in deze zeven voortekenen herkent: niet zo goed.

7 voortekenen dat je nooit rijk zal worden

1. Je hecht meer belang aan sparen dan aan verdienen

Sparen is natuurlijk cruciaal om rijkdom te vergaren, maar rijke mensen focussen vooral op geld verdienen. Heel wat miljonairs doen er alles aan om hun inkomsten uit verschillende bronnen te halen. Pas in tweede instantie koppelen ze daar slimme spaargewoontes aan vast.

 

2. Je bent nog niet begonnen met investeren

Geld investeren is de meest effectieve manier om geld te zien groeien. Hoe vroeger je daarmee begint, hoe beter. “Gemiddeld investeren miljonairs elk jaar zo’n 20% van hun huishoudelijk inkomen”, schrijft Ramit Sethi in zijn bestseller I Will Teach You to Be Rich. “Zij meten hun rijkdom niet af aan hun jaarinkomen, wel aan hun investeringen op langere termijn.”

 

3. Je bent tevreden met een vast maandelijks loon

De gemiddelde mens wordt graag betaald op basis van tijd - via een uurtarief of een maandloon. Rijke mensen worden liever betaald op basis van resultaten. “Zij starten dan ook vaker zelf een eigen zaak op. Dat houdt meer risico’s in, maar kan ook meer geld opbrengen”, zegt miljonair Steve Siebold.

 

4. Je vervult de dromen van een ander, niet die van jezelf

Als je succesvol wil zijn, moet je houden van wat je doet. Dat wil ook zeggen dat je voluit voor je echte passies moet gaan. “Te veel mensen maken de fout om andermans dromen na te jagen – zoals die van hun ouders”, zegt Thomas C. Corley, die jarenlang onderzoek voerde naar selfmade miljonairs. “Dat weerspiegelt zich uiteindelijk in hun prestaties. Ze ontberen de passie die nodig is om grote successen te boeken.”

 

5. Je stapt zelden buiten je comfortzone

Als je rijkdom wil opbouwen, dan zal je moeten wennen aan onzekerheid en ongemak. “Terwijl de middenklasse op zoek is naar een comfortabel leven, halen rijke mensen juist hun kracht uit onzekerheid”, zegt Steve Siebold. “Zij leren al vroeg dat het pad van een miljonair-in-spe niet over rozen gaat. Ze aanvaarden het idee dat ze onderweg in een staat van voortdurende onzekerheid belanden.”

 

6. Je geeft eerst uit, en spaart dan wat overblijft

Wie rijk wil worden, moet zichzelf als eerste belonen. "De meeste mensen betalen eerst alle anderen uit met hun loon: de verhuurder, de overheid, de telefoonmaatschappij, enzovoort”, schrijft selfmade miljonair David Bach in ‘The Automatic Millionaire’. “Ik raad net het omgekeerde aan: in plaats van geld uit te geven, zet je eerst 10% van je loon opzij. Doe dat elke maand via een automatische opdracht. Op deze manier leer je snel met 10% minder te leven.”

 

7. Je denkt dat rijkdom buiten jouw bereik ligt

De gemiddelde mens beschouwt rijk zijn als een voorrecht dat enkel is weggelegd voor de échte geluksvogels. De waarheid is anders, zegt miljonair Steve Siebold. “In een kapitalistisch land heb je alle recht om rijk te worden, als je tenminste bereid bent om enorme waarde voor anderen te creëren. Begin met jezelf af te vragen: ‘Waarom ik niet?’ En denk groot - dat doen rijke mensen nu eenmaal. Waarom ga je niet voor die 1 miljoen?”

 

Bron: Business Insider UK 

Donderdag 2 Juni 2016 om 17:25

Gerlinde De Bruycker

// //
// // //
// // // //