7 zaken die kenmerkend zijn voor mensen met veel zelfvertrouwen

Om professioneel succesvol te zijn, is zelfvertrouwen een conditio sine qua non. De ene heeft al wat meer zelfvertrouwen dan de andere, maar het is ook voor een stuk aan te leren. Travis Bradberry, auteur van de best-seller Emotional Intelligence 2.0 zette voor Huffington Post zeven zaken op een rijtje die mensen met echt veel zelfvertrouwen – niet zij die enkel stoer doen om zelfvertrouwen te veinzen - anders doen en die hen succesrijk maken. We zetten ze voor jou op een rijtje, want ook voor jou kunnen ze erg inspirerend zijn.

7 zaken die kenmerkend zijn voor mensen met veel zelfvertrouwen

  1. Ze praten met veel overtuiging en drukken zich goed uit. Mensen met zelfvertrouwen zal je niet snel “ik euh…” horen zeggen zoals Joy Anna Thielemans zo vaak deed toen ze de rol van Jana speelde in Thuis.
  2. Ze maken van alles een competitie en ze houden ervan zich met anderen te meten, ook al levert dat slechts kleine overwinningen op. Die zorgen echter voor extra stimuli in de hersenen.  Je moet niet altijd de wereld veroveren, maar als je bijvoorbeeld een opdracht wat sneller kan afwerken dan men in het bedrijf gewoon is, zal dat je zelfvertrouwen een enorme boost geven.
  3. Ze doen veel aan sport. Lees er alle interviews op na met topmanagers. In negen van de tien gevallen verwijzen ze naar hun inspanningen om sportief te zijn. Onderzoek van het Eastern Ontario Researh Institute geeft trouwens aan dat mensen die gedurende tien weken twee keer per week aan sport deden, zich zowel fysiek als sociaal en intellectueel na die periode veel beter voelden.
  4. Ze proberen niet tot elke prijs de aandacht op zich te trekken. Wie dat wel doet, maakt immers meestal een slechte indruk. Personal branding is inderdaad belangrijk, maar als je authentiek jezelf kan zijn, kom je daar meestal verder mee dan met ostentatief bezig zijn met het naar voor schuiven van je capaciteiten. Dat wordt immers snel doorprikt.
  5. Vanuit dezelfde houding om niet tot elke prijs de aandacht op zichzelf te richten, schenken ze automatisch ook veel aandacht aan anderen. Ze hebben zelfvertrouwen genoeg om zichzelf niet voortdurend in het zonnetje te willen zetten en tonen geregeld echte blijken van waardering voor anderen.
  6. Ze vellen geen oordeel over anderen. Ze laten zich niet negatief uit over iemand anders omdat ze ervan doordrongen zijn dat iedereen in elke situatie wel iets kan bijbrengen. Wie zeker is van zichzelf steekt ook geen energie in het zichzelf voortdurend met anderen vergelijken.
  7. Ze zorgen voor hun eigen geluk. Geluk is een essentieel onderdeel van zelfvertrouwen, want om te geloven in wat je doet, moet je tevreden zijn met wie je bent. Mensen met zelfvertrouwen halen hun geluk en tevredenheid uit wat ze voor zichzelf belangrijk vinden, niet uit wat anderen vinden.

Zaterdag 25 Maart 2017 om 13:0

Geert Degrande

// //
// // //
// // // //