8 dingen die je de avond voor je sollicitatiegesprek zeker moet doen

Een sollicitatiegesprek kan best wel wat stress met zich meebrengen. Met de volgende tips kan je die stress alvast reduceren tot een minimum.

8 dingen die je de avond voor je sollicitatiegesprek zeker moet doen

1. Zoek de weg

Niet is meer stresserend dan een kwartier voor je op je afspraak dient te zijn nog de weg te moeten zoeken. Jawel, zelfs met een gps-systeem kan je dat nog overkomen. Of ook: eens aangekomen op de parking op zoek naar de ingang van het gebouw, de lift,... Het zijn dingen die je op dat moment kan missen als kiespijn. Kijk daarom de avond voordien even op Google Maps of iets van die strekking. Wil je helemaal op zeker spelen, rij dan de avond voordien al even langs bij de plaats van bestemming, gegeven dat die niet aan de andere kant van het land ligt.

 

2. Maak je huiswerk

Loop nog even door de website van het bedrijf waar je op gesprek gaat en grasduin door hun social media kanalen waar je meestal de laatste nieuwtjes kan vinden. Mogelijk vind je daar info over een nieuw product of dienst dat ze zopas hebben gelanceerd. Een perfecte icebreaker om je sollicitatiegesprek op gang te brengen. 

 

3. Bedenk gespreksonderwerpen

Je nervositeit mag je absoluut niet de das omdoen. Wanneer je je daarom te hard focust op het sollicitatiegesprek zelf, zal dat zeker niet ten goede komen aan je stressniveau. Dat los je op door aan het begin van het gesprek even een praatje te maken, bijvoorbeeld op weg vanaf de receptie naar de plaats waar je het eigenlijke sollicitatiegesprek zal hebben. Je kan het hebben over het weer, over het verkeer of liever nog: over de activiteiten van het bedrijf.

 

4. Netjes in het maat(of mantel)pak

Weet wat je zal aan doen voor het sollicitatiegesprek. Neus even door je kast op zoek naar iets keurigs, tijdloos en iets met wat pit. Leg je outfit even uit op je bed en check of je alles bij de hand hebt. Zo schiet je morgen makkelijk in de kleren zonder onnodig tijd te verliezen. Wanneer je in een periode zit waarbij je veel sollicitatiebrieven (of e-mails) hebt verstuurd, hou dan altijd een reserve 'sollicitatie outfit' achter de hand. Sollicitatiegesprekken kunnen immers wel al eens last minute binnenvallen.

 

5. Vragen staat vrij

Het klinkt cliché maar een aantal vragen neem je best even op voorhand door om steeds een zinvol antwoord te hebben. Klassiekers zijn: 'Waarom wil je hier werken?', 'Waar zie jij jezelf binnen 5 jaar?' of ook 'Waarom zouden wij je moeten in dienst nemen?'

 

6. Gepakt en gezakt

Zorg dat je alles bij de hand hebt om het sollicitatiegesprek productief te laten verlopen: een notablokje, pen, smartphone (agenda), naamkaartjes,... Kortom, alles waaruit blijkt dat je een professional bent.

 

7. Wat jij wil weten

Maak eveneens een lijstje met vragen die ook jij op jouw beurt wil stellen aan de rekruteerder van dienst. Het zal voorkomen dat je achteraf met frustraties zit omdat je bepaalde cruciale vragen bent vergeten te stellen.

 

8. Geniet van je avond (en nacht)

Laat stress voor het sollicitatiegesprek. Na je voorbereidingen neem je dan ook best de tijd om even lekker te relaxen met een leuk filmpje, een warm bad of douche en een goede nachtrust. Zo kan je er de dag zelf stevig tegen aan. Pep jezelf de dag dat je op gesprek gaat even op met een dosis peptalk

Dinsdag 10 December 2013 om 10:7

Pascal Dewulf

// //
// // //
// // // //