8 ijzersterke tips om via non-verbale communicatie je droomjob in de wacht te slepen

Je droomjob in de wacht slepen, dat doe je met veel inzet, uithoudingsvermogen maar vooral het vermogen om efficiënt te communiceren. Dat doe je bijvoorbeeld via een sollicitatiebrief maar ook via een sollicitatiegesprek waarbij je verbaal en non-verbaal alles uit de kast haalt.

8 ijzersterke tips om via non-verbale communicatie je droomjob in de wacht te slepen

Voor alle duidelijkheid: non-verbale communicatie is alles wat je zegt zonder dat je het eigenlijk uitspreekt. Kortom, non-verbale communicatie staat voor lichaamstaal zoals bewegingen van je armen, mimiek van je gezicht of ook oogcontact om een aantal voorbeelden te geven. Sterker nog: meer dan helft van wat je zegt, bestaat eigenlijk uit non-verbale communicatie.

 

1. De juiste handdruk

Je handdruk is als het ware één van de belangrijkste uitingen van non-verbale lichaamstaal. Een slap handje is vaak synoniem voor weinig wilskracht, een te strakke hand geeft mogelijk aan dat je de ander wilt controleren. Hou je je hand tijdens het handen schudden boven die van je gesprekspartner dan geeft dat aan dat je dominant wil zijn. Is die houding gewild in je nieuwe job? Hou je je hand daarentegen aan de onderzijde wanneer je je gesprekspartner de hand schudt, dan geef je eigenlijk de leiding over aan je gesprekspartner. Doe je dat aan het begin van een gesprek voor een belangrijke leidinggevende functie dan kan je gesprekspartner daaruit mogelijk bepaalde conclusies trekken.

 

2. Oogcontact

Hou steeds oogcontact met je gesprekspartner. Er zijn momenten dat je mogelijk moet nadenken over een vraag. Vaak wenden mensen dan even de blik af en kijken in het ijle. Wanneer je dat een paar keer doet, kan zulks niet echt kwaad maar wanneer je het voortdurend doet dan kan dat mogelijk een indicatie zijn van onzekerheid.

 

3. Let op je armen

Tijdens een gesprek waarbij je door de rekruteerder uit je tent wordt gelokt, betrap je jezelf er mogelijk op dat je plots met je armen over mekaar gekruist zit. Niet doen! Dat wijst er immers op dat je je afsluit van je gesprekspartner, je een defensieve houding aanneemt en met andere woorden de controle over het gesprek aan het verliezen bent. Probeer de stand van je armen steeds 'open' te houden zodat je gesprekspartner een beheerste indruk van jou krijgt en je eigenlijk aangeeft dat hoe lastig een gesprek ook wordt, je steeds de zaak onder controle hebt. Vermijd ook om druk te gesticuleren met je armen. Maak steeds beheerste bewegingen.

 

4. Kies je houding

Zit tijdens een sollicitatiegesprek steeds met rechte rug tegen de leuning van de stoel. Vermijd om onderuit te zakken of om je hoofd te ondersteunen met één van je handen. Leun wanneer de rekruteerder iets interessant zegt even voorover. Zo geef je met je lichaam aan dat je volledig mee bent met het gesprek.

 

5. Geef je goedkeuring

Om aan te tonen dat je mee bent met het betoog van de rekruteerder kan je regelmatig even instemmend knikken. Sluit en open je ogen daarbij heel even. Zo kan je je interesse naar de rekruteerder toe accentueren.

 

6. Gebruik je handen

Doe je een straffe of belangrijke uitspraak, laat dan niet na om die uitspraak met een beweging van je handen kracht bij te zetten. Opgelet, doe dat steeds op een beheerste manier. Een beheerste handbeweging geeft aan dat je ontspannen bent en weet wat je wil.

 

7. Observeer je gesprekspartner

Probeer je non-verbale lichaamstaal steeds af te stemmen op die van je gesprekspartner. Stel je bijvoorbeeld vast dat hij weinig gebruik maakt van handbewegingen, matig dan ook het gebruik van jouw handen tijdens het gesprek. Zo krijgt hij of zij de indruk dat jullie op mekaar zijn afgestemd. Leunt hij daarentegen achterover, knikt hij ontkennend of gaat hij zuchten, doe dan niet hetzelfde. Die dingen zijn immers tekens van ongenoegen en dan is het uiteraard aan jou om dat ongenoegen weg te werken met een goed geplaatste bemerking.

 

8. De kracht van stilte

Wanneer de rekruteerder je een vraag stelt, las dan af en toe een korte stilte in (van een twee- à drietal seconden) en houd oogcontact. Zo geef je aan dat je de vraag in je opneemt. Leg je tijdens die stilte even je hoofd lichtjes schuin, dan maak je gelijk een verpletterende indruk. Het is een typische houding die je big shots in Hollywood films vaak ziet aannemen. Het geeft je (figuurlijk) veel gewicht en presence. 

Dinsdag 4 Februari 2014 om 11:47

Pascal Dewulf

// //
// // //
// // // //