8 kenmerken die je ook zonder uitgesproken talent naar de top brengen

Als je als jongetje goed kon voetballen, was het wellicht een droom om daar je beroep van te maken en als je als meisje goed kon zingen, zag je misschien een carrière in de showbusiness wel zitten. Maar het Bijbelse gezegde dat velen geroepen zijn en weinigen uitverkoren, blijft nog altijd van kracht. Louter en alleen talent hebben, volstaat dus niet.

8 kenmerken die je ook zonder uitgesproken talent naar de top brengen

Dat betekent dat andere kenmerken, waarvoor geen talent nodig is, je minstens even ver kunnen brengen als je op zoek bent naar een geslaagde carrière en een gelukkig leven. In de honderden artikelen die daar al over geschreven zijn, komen steeds dezelfde kenmerken opnieuw naar voor. We zetten ze even voor jou op een rijtje.

 

1. Hard werken

Dit valt niet aan te leren. Het moet in je zitten om die “extra mijl” te willen lopen. Maar uit alle succesverhalen blijkt dat het concept dat zegt dat je 10.000 uur moet oefenen om iets onder de knie te krijgen, niets aan actualiteitswaarde heeft ingeboet.

 

2. “Ja” en “neen” durven zeggen

Als een uitdaging op je pad komt, is het een verkeerde instelling om op voorhand “neen” te zeggen onder het mom dat je het toch niet kan. Zo blijf je altijd in je comfortzone en zal er nooit iets veranderen. Anderzijds moet je ook niet “ja” gaan zeggen op iets dat je absoluut niet kan. Zelfkennis en uit je comfortzone durven komen, zorgen hier dus voor het juiste evenwicht.

 

3. Open communiceren

Een eerlijke en transparante communicatie in gesproken en geschreven woord en in je lichaamstaal vormt een stevig fundament om op voort te bouwen.

 

4. Positief blijven

Dit betekent niet dat je 24 uur per dag met een soort geplamuurde glimlach op je gezicht moet lopen, zoals ooit wel eens is verweten aan koningin Mathilde, maar wel dat je het befaamde songvers van Leonard Cohen voor ogen moet proberen te houden: “There’s a crack in everything, that’s how the light gets in”. Of om het met een andere grote filosoof te zeggen “Elk nadeel, heb z’n voordeel.” Als je die houding kan aanhouden, kan dat heel veel opleveren.

 

5. Enthousiast zijn

Het is bekend dat mensen gedrag snel overnemen. Als je zelf enthousiasme toont, dan krijg je ook enthousiasme bij je gesprekspartners. Daarom is enthousiasme een grondbeginsel voor verkopers.

 

6. Open van geest zijn

Het is niet omdat iets altijd op een bepaalde manier is gedaan, dat dit noodzakelijk de beste manier is. Als je erin slaagt met een open geest naar vernieuwing te kijken, dan kom je al een heel eind. Of anders gezegd: door oprecht nieuwsgierig te zijn, kan je de basis leggen van grote successen.

 

7. Efficiëntie voorop stellen

Als je snel werkt, wat in de snel veranderende wereld van vandaag een vereiste is, dan kan dat ten koste gaan van de kwaliteit. Maar door goed te plannen en inspanningen te doen om beter te leren om hoofd- en bijzaak te onderscheiden, kan je heel efficiënt werken. Het is een kenmerk dat door de succesrijkste mensen ter wereld altijd naar voor wordt gehaald als een van hun toptroeven.

 

8. Hongerig blijven

Het komt natuurlijk uit de befaamde speech van Steve Jobs aan de Stanford universiteit: “Stay hungry, stay foolish”. Het is een cliché geworden, maar hongerig blijven naar meer kennis, meer kansen en meer feedback en contacten met anderen van wie je kan leren is en blijft een essentiële pijler om succesrijk te zijn.

Vrijdag 16 September 2016 om 16:0

Geert Degrande

// //
// // //
// // // //