8 vragen die je absoluut aan je toekomstige baas moet stellen

Een sollicitatiegesprek is het ideale moment om je toekomstige baas en het bedrijf waar je aan de slag wil te leren kennen. Dit zijn alvast de cruciale vragen die je moet stellen wanneer je op gesprek gaat.

8 vragen die je absoluut aan je toekomstige baas moet stellen

1. Waarom staat de vacature open?

Niet onbelangrijk. Is je voorganger weggelopen omdat de stress ondraaglijk was of omdat zijn baas (en dus binnenkort de jouwe) zich onuitstaanbaar gedroeg ? Mogelijk kom je de ware toedracht niet altijd te weten maar het kan echt geen kwaad om even te peilen hoe de vork in de steel zit.

 

2. Op welke locatie zal ik werken?

Om te voorkomen dat je iedere dag 5 uur in de file staat omdat je plaats van werk plots aan de andere kant van het land blijkt te zijn, informeer je je best waar je effectief aan de slag zal gaan. Vooral grote bedrijven hebben immers filialen over heel het land en (nog meer) fileleed is echt het laatste wat je jezelf wil aandoen, toch?

 

3. Hoe lang zoeken jullie al iemand voor deze job?

Een vacature die al geruime tijd openstaat is een beetje zoals een huis dat al lang te koop staat. Meestal is er iets mis: de prijs is te hoog, het huis is in slechte staat, de prijs/kwaliteit deugt niet,... Bij een job zijn er uiteraard tal van andere redenen zoals het feit dat er mogelijk geen exacte match is tussen het jobprofiel en wat kandidaten te bieden hebben. Maar goed: een job die te lang openstaat, is meestal geen positief teken.

 

4. Wat is de filosofie van dit bedrijf/organisatie?

Een bedrijfscultuur (of -filosofie), daar moet je inpassen. Heel wat sollicitanten houden enkel rekening met de jobomschrijving en helemaal niet met de bedrijfscultuur die echter voor een groot deel zal bepalen of ze zich al dan niet lekker zullen voelen in hun nieuwe job.

 

5. Kan u wat meer vertellen over het team waarin ik terecht zal komen?

Je schoonouders kies je niet en je collega's evenmin. Het kan dus echt geen kwaad om even te polsen hoe de sfeer is in het team waarvan je deel zal van uitmaken en wie de mensen zijn die er aan de slag zijn. Je leert ze uiteraard pas echt kennen in de praktijk van alle dag maar gewoon het feit dat je even polst maakt je baas gelijk alert voor het feit dat je niet zomaar blind op de job aast.

 

6. Welke objectieven zal ik de eerste maanden dienen te realiseren?

De ideale vraag om je stressniveau in evenwicht te brengen. Niets vervelender dan een nieuwe job te hebben en voor de rest niet te weten waar je aan toe bent. Weten waaraan je begint, geeft perspectief en maakt je nieuwe job gelijk een stuk minder abstract. Vraag ook door op langere termijn zoals bijvoorbeeld de periode van je proeftijd die doorgaans zes maanden bedraagt. Zo weet je gelijk of je nieuwe job voor jou een haalbare kaart zal zijn.

 

7. Mag ik even rondkijken op mijn toekomstige werkplek?

Je volste recht, even een kijkje nemen op je toekomstige werkplek. Geen baas die daar wat kan op tegen hebben. Indien wel, dan is dat vreemd. Een werkplek is erg belangrijk. Zit je de hele dag onder tl-licht achter een aftands bureau met tegen het vergeeld behang een afgestorven kamerplant dan gaat zulks snel aan je gemoed vreten. Mogelijk vang je zo ook al een glimp op van je toekomstige collega's.

 

8. Wat zijn de basisregels op de werkvloer?

Wanneer je je daar niet kan in vinden, kan je er maar beter niet aan beginnen. Belangrijk is dat je de regels kent, dat maakt je leven op de werkvloer een stuk makkelijker. Aarzel dus niet om ernaar te informeren

Dinsdag 12 November 2013 om 10:11

Pascal Dewulf

// //
// // //
// // // //