App-o-theek: Dropbox

In deze rubriek nemen we geregeld een app onder de loep die je job (of je leven) een stuk eenvoudiger kan maken. Hoe ga je ermee aan de slag? Wat zijn de plus- en minpunten? Deze week: Dropbox, een app die je toelaat om al je bestanden (foto's, video's, tekstdocumenten, pdf bestanden,...) netjes op één centrale plaats (in de cloud zoals dat dan heet) te hebben en ze toegankelijk te maken vanaf om het even welk toestel. (smartphone, tablet, laptop,...) 

App-o-theek: Dropbox

Naam: Dropbox

Geschikt voor: iOS/Android

 

Voor wie?

Voor diegenen die geen gedoe willen met het zoeken achter bestanden die verscholen zitten op lokale harde schijven en ook niet het risico willen lopen dat ze die bestanden verliezen wanneer hun lokaal toestel de geest geeft. Ook voor diegenen die hun bestanden willen delen en actief met die bestanden aan de slag willen met anderen.

 

Hoe werkt het?

Toegang tot Dropbox krijg je door via de app een Dropbox account aan te maken. Eens de connectie gemaakt met je Dropbox account kan je gelijk aan de slag. Op al de toestellen (smartphone, tablet, laptop,...) waarop je wil dat je online bestanden worden gesynchroniseerd, installeer je vervolgens Dropbox. Werk je vervolgens aan een document op een bepaald toestel (smartphone, tablet, laptop,...) dan wordt dat document automatisch gesynchroniseerd op al je toestellen waarop je Dropbox hebt geïnstalleerd. Je kan bestanden opladen, organiseren in mappen, maar ook verplaatsen, delen en bekijken. Documenten delen met de rest van de wereld is een makkie. Dat doe je gewoon door een publieke map aan te maken in je Dropbox account.

 

Pluspunten:

  • Je bestanden zijn steevast op een centraal punt beschikbaar.
  • Dropbox is niet gelinkt aan een specifiek besturingssysteem. Het werkt dus even goed op PC als Mac, onder Android of iOS.
  • Erg gebruiksvriendelijk en makkelijk te installeren.
  • Dropbox installeert zich bijzonder netjes en aangepast aan het besturingssysteem in Windows File Explorer of Apple Finder. Heel wat apps kunnen makkelijk verbinding maken met Dropbox. Zo kan je bijvoorbeeld backups via bepaalde apps rechtstreeks opslaan in je Dropbox account.

Minpunten:

  • Je beschikt over 2 gigabyte gratis opslagruimte wanneer je aan de slag gaat met Dropbox. Dat is niet erg veel in vergelijking met andere oplossingen als Google Drive. 
  • Je bent uiteraard voor een groot deel afhankelijk van het wel of niet beschikbaar zijn van internettoegang voor het gebruik van Dropbox. Toch is deze cloud-oplossing heel functioneel omdat het je online account ook offline synchroniseert waardoor je bij het niet beschikbaar zijn van een internetverbinding toch nog toegang hebt tot je bestanden.
  • Dropbox biedt in tegenstelling tot Google Drive geen ondersteuning voor bestandstypen. Om bestanden te bekijken moet je ze downloaden.

Dinsdag 5 April 2016 om 5:4

// //
// // //
// // // //