App-o-theek: Google Drive

In deze rubriek nemen we geregeld een app onder de loep die je job (of je leven) een stuk eenvoudiger kan maken. Hoe ga je ermee aan de slag? Wat zijn de plus- en minpunten? Deze week: Google Drive, een app die je toelaat om al je bestanden (foto's, video's, tekstdocumenten, pdf bestanden,...) netjes op één centrale plaats te hebben en ze ook te consulteren of te bewerken vanaf om het even welk toestel. (smartphone, tablet, laptop,...)

App-o-theek: Google Drive

Naam: Google Drive

Geschikt voor: iOS/Android

 

Voor wie?

Voor diegenen die geen gedoe willen met het zoeken naar bestanden die verscholen zitten op lokale harde schijven en ook niet het risico willen lopen dat ze die bestanden verliezen wanneer hun lokaal toestel de geest geeft. Ook voor diegenen die hun bestanden willen delen en actief met die bestanden aan de slag willen met anderen.

 

Hoe werkt het?

Toegang tot Google Drive krijg je door via de app in te loggen met je Gmail account. Eens de connectie gemaakt met je Gmail account kan je aan de slag met Google Drive. Je kan bestanden opladen, organiseren in mappen, maar ook verplaatsen, delen en bekijken.

 

Wil je echter een document bewerken dan zal Google Drive automatisch een van de 'satelliet apps' lanceren zoals Google documenten, Google spreadsheets, Google presentaties,... Op 'Mijn schijf' zitten alle bestanden die je op Google Drive hebt opgeladen. Onder 'Gedeeld met mij' vind je dan weer alle bestanden die andere mensen die eveneens gebruik maken van Google Drive met jou hebben gedeeld.

 

De 'Recent' functie is het equivalent van de functie 'Open Recent Document' in je tekstverwerker. Via de 'Met Ster' functie kan je sterren toekennen aan documenten en ze dan bijvoorbeeld netjes in volgorde van belangrijkheid plaatsen. Een overkoepelende zoekfunctie maakt dat je makkelijk al je bestanden kan terugvinden. Groot voordeel is bovendien dat je live met meerdere mensen aan één en hetzelfde document kan werken en dat alles netjes aan mekaar wordt gepast door Google Drive.

 

Pluspunten:

  • Je beschikt over 15 gigabyte gratis opslagruimte wanneer je aan de slag gaat met Google Drive. Daar kan je al heel wat mee.
  • Je bestanden zijn op een centraal punt beschikbaar.

Minpunten:

  • Wanneer je de toegang tot je Gmail account verliest en je geen noodtoegang hebt voorzien (een ander e-mail adres of een telefoonnummer dat gekend is bij Google) riskeer je om al je documenten kwijt te spelen. (tenzij je de documenten in kwestie op voorhand offline hebt bewaard wat ook kan met Google Drive).
  • Je bent uiteraard voor een groot deel afhankelijk van het wel of niet beschikbaar zijn van internettoegang voor het gebruik van Google Drive. Je kan individuele bestanden weliswaar offline raadplegen, maar die moet je dan wel voorafgaand aanduiden door de desbetreffende bestanden aan te klikken in Google Drive en beschikbaar te stellen voor offline gebruik. Zo kan je, wanneer Google Drive niet beschikbaar is, toch nog aan je bestanden.

Vrijdag 25 Maart 2016 om 13:44

Pascal Dewulf

// //
// // //
// // // //