App-o-theek: Slack

In deze rubriek nemen we geregeld een app onder de loep die je job een stuk eenvoudiger kan maken. Hoe ga je ermee aan de slag? Wat zijn de plus- en minpunten? Deze week: Slack, een app die je toelaat om je werk in teamverband te optimaliseren. 

App-o-theek: Slack

Naam: Slack

Geschikt voor: iOS/Android/Windows(Phone)

 

Slack is een app gericht op het optimaliseren van communicatie en samenwerking in teamverband op de werkvloer.

 

Voor wie?

Werk je vaak in team en moet je regelmatig info uitwisselen, samenwerken voor taken, gemeenschappelijke bestanden uitwisselen... dan is Slack het ideale maatje om je daarmee te helpen.

 

Hoe werkt het?

De basis van Slack wordt gevormd door chatkanalen. Dat zijn kanalen waarmee je met andere mensen, die ook actief zijn op dat kanaal, snel kan overleggen/samenwerken via onder andere chatsessies. Zo'n kanaal kan dan bijvoorbeeld #productrollout heten. Dat kanaal kan dan mensen groeperen die samen aan het op de markt brengen van een specifiek product werken.

 

Dat lijkt een beetje op de chatsoftware van weleer, maar Slack is veel meer dan dat. Je kan ook actief je Slack-kanalen laten voeden met informatie van buitenaf, bijvoorbeeld informatie van een Twitter-kanaal rond bijvoorbeeld het product dat je gaat vermarkten.

 

Ook is er een brede integratie met andere softwarediensten binnen Slack waaronder Google Hangouts of pakweg Mailchimp waarmee je vanuit de applicatie mailings kan versturen.

Ook kan je bijvoorbeeld een connectie maken naar je Dropbox-account en zo via de app specifieke bestanden beschikbaar stellen die zo toegankelijk worden voor jou en je collega's waarmee je in teamverband aan het werk bent. Je vindt in Slack ook een handige tijdlijn van gedeelde bestanden. Zo kan je makkelijk opvolgen wie waar mee bezig is.

Teamleden beschikken voorts over een opslagruimte van 5 gigabyte voor bestanden allerlei waardoor de app ook een soort van clouddienst wordt. Ook kan je voor elk kanaal waarop je actief bent binnen Slack pushberichten en e-mailnotificaties activeren die dan weer in je mailbox terechtkomen. Uiteraard ontbreekt een uitgebreide zoekfunctie niet in Slack wat het tot een erg sterkte collaboratieve tool maakt.

 

Pluspunten:

  • Met de gratis versie van Slack heb je recht op 5 gigabyte aan opslagruimte en kan je met  maximaal 5 externe diensten (zoals Dropbox, Google Hangouts,...) een connectie maken.
  • Je merkt dat het gebruik van Slack vooral in een teamcontext je hoeveelheid e-mail drastisch terugschroeft omdat voor je samenwerking binnen bijvoorbeeld projectverband Slack heel wat interessante opties kan bieden.

Minpunten:

  • Je zou Slack kunnen zien als een interessant alternatief voor bijvoorbeeld Skype, maar daarvoor mist de app helaas VoIP (Voice over IP)-mogelijkheden. In de toekomst misschien wel? Skype kan daarentegen niet als een volwaardige tool worden gezien voor samenwerking in teamverband.

Maandag 25 April 2016 om 15:29

// //
// // //
// // // //