Atypische loopbanen (1): Annelies en Benjamin

Je hebt een diploma op zak en wordt geacht om op zoek te gaan naar een job in lijn met je studies. Toch zijn er starters die al vrij snel een volledige carrièreswitch doen. Diploma in de kast en hun hart achterna.  Zo ook Annelies De Vijlder en Benjamin Lombaerts, uitbaters van de eetbar Foom! in Mechelen.

Atypische loopbanen (1): Annelies en Benjamin

“Passie en motivatie zijn de beste drijfveren”

 

Je hebt een diploma op zak en wordt geacht om op zoek te gaan naar een job in lijn met je studies. Toch zijn er starters die al vrij snel een volledige carrièreswitch doen. Diploma in de kast en hun hart achterna.  Zo ook Annelies De Vijlder en Benjamin Lombaerts, uitbaters van de eetbar Foom! in Mechelen.
 

De jeugdvrienden Annelies en Benjamin hadden beiden hogere studies gedaan – zij als seksuologe, hij als architect - maar stonden op een bepaald moment voor het ‘wat nu’-moment. Ze werden partners in crime en startTen een eigen eetbar in hartje Mechelen. Het concept van eigenzinnig ontbijt, een stevige lunch, versbereid gebak, de High Tea en heerlijke koffie, bleek een schot in de roos.
 

Annelies en Benjamin, beiden 29 jaar, kennen elkaar al van op de middelbare school en delen de passie van een eigen, knusse zaak. “Sinds mijn studentenjob in een koffiebar is het idee beginnen groeien en zag ik mezelf wel iets in die lijn opstarten. Ik was ook al een tijdje sterk geïnteresseerd in patisserie en bakken en maakte thuis aan de lopende band brownies, taart, enz. Op een bepaald punt zei mijn familie dat ze de kilo’s op de weegschaal zagen bijtikken van al dat gebak en was het welletjes geweest, ik moest hier maar iets mee gaan doen. Alleen vond ik de stap te groot en ik zocht de juiste partner in crime. Benjamin en ik zaten vroeger samen op dezelfde middelbare school en hadden gemeenschappelijke vrienden en ik zag in hem een heel creatieve persoon die ook met koken en bakken bezig was. We waren samen op hetzelfde moment in een zelfde levensfase beland, een diploma op zak en toch de grote vraag ‘wat nu gedaan’. Op een verjaardagsfeest waagde ik het erop en vroeg Benjamin of hij het niet zag zitten samen iets op te starten. Een week later was onze eerste brainstormsessie en een half jaar laten opende Foom de deuren”, legt Annelies uit.  Het begin was best heftig. “Die eerste maanden kwamen we ’s avonds laat doodmoe thuis en hadden we de bak met bestekken maar meegenomen. Zo konden onze ouders die rollen in servietten tegen de volgende dag en konden wij al in bed kruipen”, lacht ze.

 

Het zwarte gat

Beide zaakvoeders kozen voor een job die niet in de lijn lag van hun studies. “Ik heb mijn master architectuur niet meer afgemaakt. De motivatie voor studies was volledig verdwenen. De nood aan iets totaal ander bracht me bij een job als winkel- en stockmedewerker van Mango in Gent. Na een jaar werken bij Mango, kwam Annelies met het voorstel om samen een zaak te starten. Aangezien ik veel bezig was met bakken en eten in het algemeen zei ik meteen ja”, vertelt Benjamin.
 

Annelies begon aan haar studies communicatiewetenschappen als een wilde gok. “Op het moment dat ik mijn studiekeuze moest maken, had ik nog geen enkel idee welke kant ik later wou opgaan. Na communicatiewetenschappen schakelde ik over naar seksuologie. Een interessante studie, maar geen studie die je klaarstoomt voor de arbeidsmarkt en waar je makkelijk een job in kan vinden. Na mijn studies belandde ik dan ook even in een zwart gat en wist niet wat te doen. Mijn omgeving zag in mij wel iemand die kon carrière maken binnen het bedrijfsleven, gezien mijn masterdiploma en mooie resultaten. Ik vond dat ik het mezelf en hen verschuldigd was dit toch minstens te proberen, en startte als medisch afgevaardigde. Na enkele maanden besefte ik dat dit niets voor mij was en raakte ik meer en meer overtuigd dat ik zelf een zaak moest opstarten”, aldus Annelies.

 

Boordevol ambities

Benjamin en Annelies zijn beide zeer enthousiaste mensen boordevol ideeën en ambities. De toekomst heeft voor hen ongetwijfeld nog heel wat in petto. “Ik weet van mezelf dat ik heel uiteenlopende interesses heb en nog vanalles wil ontdekken. Foom is zeker niet mijn eindstation, ik wil nog veel avonturen aangaan in het leven. Dus wie weet komt seksuologie ooit nog ergens van pas, al schat ik de kans eerder klein in”, aldus Annelies. Benjamin maakte zijn studies van architectuur niet af, maar ziet zichzelf wel nog een job doen in de wereld van inrichten. “Ik denk niet mijn studies ooit opnieuw op te nemen, al heb ik soms wel spijt dat ik het spreekwoordelijke ‘papiertje’ niet in mijn handen heb. Maar ik wil graag nog veel andere dingen doen, zoals meubel- of interieurontwerp, die in lijn liggen met mijn studierichting”, verklaart hij.

 

Kritiek soms hard

De sociale media doen Benjamin soms twijfelen: “Je wordt continu beoordeeld door de mensen. Je bent in principe je eigen baas, maar het tegendeel is waar. Zeker in tijden van social media en sites als tripadvisor is het soms moeilijk om elke dag opnieuw even gemotiveerd en gepassioneerd te zijn. Beeld je in dat je baas elk foutje dat je maakt in geuren en kleuren verspreidt op het internet... Mensen beseffen vaak niet hoe hard sommige kritiek aankomt. Je bent als persoon zo nauw verbonden met je zaak, dat je bijna niet anders kan dan dingen persoonlijk op te nemen.

 

Falen is geen schande

Benjamin raadt iedereen aan om te durven. “Falen is geen schande. Elke dag een job doen die je niet graag doet, is dat wel... Passie en motivatie zijn de beste drijfveren. Al ben ik wel heel blij dat ik Annelies heb als partner. We zijn tegenpolen, maar daardoor werkt het. We zetten alles in perspectief voor elkaar. Volgens mij mis je dat soms als je alleen werkt”, besluit Benjamin.

Woensdag 8 Mei 2019 om 11:30

Mieke Vercruijsse/foto Luc Gordts

// //
// // //
// // // //