Autodelen: makkelijk en goedkoop

Heb je een auto niet dagelijks nodig, maar is het soms wel handig die te hebben om boodschappen te doen of om op reis te gaan? Dan is autodelen misschien wel iets voor jou. Bij autodelen maken meerdere personen om de beurt gebruik van een wagen.

Autodelen: makkelijk en goedkoop

Initiatieven van autodelen kennen wereldwijd een snelle opmars. Het principe is eenvoudig: de wagen wordt gebruikt wanneer hij nodig is. Wanneer de wagen niet nodig is, kan deze door een andere persoon gebruikt worden. Een duurzaam initiatief.

 

Enkele voordelen

  • Beter voor de portemonnee: een eigen wagen is een grote hap uit het gezinsbudget. Door een wagen te delen, worden dus ook de kosten gedeeld.
  • Gedeelde taken: bij een eigen wagen komt heel wat te kijken: verzekering, keuring, poetsen,... Weer iets dat gedeeld kan worden.
  • Meer plaats: niet elke dag een wagen op je oprit, geeft ruimte voor andere dingen.
  • Minder kilometers: doordat je het gebruik van de wagen dient te plannen, ga je twee keer nadenken voor je de wagen neemt. Autodelers rijden minder kilometers met de wagen en kiezen vaker voor de fiets als alternatief.

Er zijn verschillende soorten van autodelen. Zo kan je een wagen delen onder vrienden of met de buurt of je kan er eentje gebruiken uit het wagenpark van een autodelenaanbieder.

 

Particulier autodelen

Bij particulier autodelen worden één of meerdere private wagens door verschillende buurtbewoners gebruikt in een, meestal kleinschalig, gesloten systeem. Het kan ook tussen vrienden die niet al te ver van elkaar wonen. Er wordt een planning opgesteld met wie wanneer de auto kan gebruiken en de kosten worden gedeeld. Je betaalt enkel de kosten per kilometer en een deel van de algemene kosten.

 

Belangrijke tip: maak goede afspraken vooraf. Bijvoorbeeld: auto wordt na een reis proper terugbezorgd, iedereen kan in de zomermaanden de auto gebruiken voor een periode van twee opeenvolgende weken,...

 

Autodeelaanbieders

Ofwel stelt een bedrijf een wagenpark ter beschikking van haar leden ofwel stelt een bedrijf een onlineplatform ter beschikking waarop eigenaars hun wagen kunnen verhuren. Het autodeelbedrijf houdt een percentage af van de omzet voor het gebruik van het platform.

 

Meer info: www.autodelen.net

 

Woensdag 20 Juli 2016 om 10:0

Mieke Vercruijsse

// //
// // //
// // // //