Bang dat je een verkeerde studiekeuze maakte? Geen paniek: jobs van morgen bestaan nog niet!

Vraag je je wel eens af of de studie die je hebt gekozen je wel kansen zal bieden op de arbeidsmarkt? En of je wel een job zal vinden die bij die studie aansluit? Dat is helemaal niet nodig want volgens een onderzoek van Dell Technologies en het Institute of the Future bestaat zowat 85% van de jobs die we in 2030 zullen doen nu nog niet.

Bang dat je een verkeerde studiekeuze maakte? Geen paniek: jobs van morgen bestaan nog niet!

Volgens de onderzoekers die hun bevindingen publiceerden in het rapport ‘The Next Era of Human-Machine Partnerships’ zullen we meer dan ooit aangewezen zijn op blijven leren. Daarbij kunnen we gebruik maken van opkomende technologieën, zoals Artificial Intelligence (AI), robotisering, virtual reality, augmented reality en cloud computing. Elk bedrijf kan de komende tien tot vijftien jaar eigenlijk niet anders dan een technologiebedrijf worden. Daarom  moeten bedrijven hun infrastructuur en personeelsbestand tijdig toekomstbestendig maken. 

 

Angst tegenover optimisme

Ook het Institute for the Future merkt dat er ten aanzien van “werk in de toekomst” twee perspectieven bestaan: angst dat de technologie tot massale werkloosheid zal leiden en een optimistische visie dat technologie uiteindelijk alle wereldproblemen grotendeels zal kunnen oplossen en tot heel veel nieuwe jobs kan leiden.  Het is die tweede visie die in het betrokken onderzoek de bovenhand neemt en die blijkt uit enkele conclusies.

 

  • In 2030 zal de afhankelijkheid van de mens van techniek ontwikkeld zijn tot een partnership. Waarbij mensen vaardigheden inbrengen als creativiteit, passie en een ondernemersgeest en machines op hun beurt snelheid, automatisering en efficiency met zich meebrengen. De hieruit voortkomende productiviteit biedt nieuwe kansen binnen industrieën en banen. 
  • In 2030 zullen gepersonaliseerde, geïntegreerde AI-assistenten vele malen verder gaan dan wat nu mogelijk is. Zij zullen op voorspelbare en geautomatiseerde wijze voor ons zorgen.
  • Techniek vervangt niet noodzakelijk werkende mensen, maar de manier waarop we werk vinden, verandert wel. Werk is niet langer een locatie, maar een serie van taken. Machine learning-technologie maakt de vaardigheden en competenties van individuen vindbaar en organisaties zullen hiermee het beste talent voor specifieke taken benaderen.

"Industrieën hebben niet eerder zoveel disruptie ervaren als nu. Het tempo van verandering is zeer reëel. We begeven ons in een nu-of-nooit-omgeving. Om vooruit te kijken in dit tijdperk van partnerships tussen mensen en machines, moet ieder bedrijf een digitaal bedrijf zijn. Een bedrijf met software als kern," zegt Jeremy Burton, chief marketing officer bij Dell. "Maar organisaties moeten snel bewegen en capaciteit aan hun machines toevoegen, hun infrastructuur op orde brengen en hun personeel hier in meenemen, om deze verandering te kunnen realiseren." ​​

Dinsdag 15 Augustus 2017 om 15:30

Geert Degrande

// //
// // //
// // // //