Bedrijfswagen? Dit moet je weten

De meeste mensen zouden maar wat graag een bedrijfswagen krijgen van hun werkgever. Maar wat zijn eigenlijk de voor- en nadelen, en wat moet je er verder over weten?

Bedrijfswagen? Dit moet je weten

Over het algemeen is een firmawagen een groot cadeau voor werknemers, die daarmee makkelijk een paar duizend euro per jaar uitsparen. Je hoeft je geen zorgen te maken over verzekeringen, onderhoud en taksen. Je betaalt wel elke maand een bijdrage, maar die valt veel lager uit dan wat je zou uitgeven aan een eigen auto.

 

Hoewel de overheid de laatste jaren wat strenger omgaat met bedrijfswagens, is het nog altijd een heel populaire manier om werknemers een loonsverhoging te geven. Voor de werkgever is dat veel goedkoper dan hetzelfde bedrag als netto loonsverhoging te geven.

 

Rozengeur

Toch is het niet alleen rozengeur en maneschijn. Je moet er in de eerste plaats rekening mee houden dat je wat meer belastingen zal betalen, omdat de waarde van je firmawagen wordt meegeteld als 'voordeel van alle aard'. Voor die berekening wordt er trouwens niet alleen rekening gehouden met de aankoopwaarde, maar ook met de CO2-uitstoot. Een kleine, milieuvriendelijke auto zal je dus minder kosten dan de 'dikke' bak waar velen van dromen. Hou daar dus rekening mee bij de keuze van je firmawagen.

 

Een ander minpunt waar veel mensen niet meteen aan denken, is het feit dat een firmawagen niet in rekening wordt gebracht voor de berekening van je 13de maand, je vakantiegeld en je pensioen. Het gaat niet om grote bedragen, maar het is wel goed om te weten.

 

Vervelender is de vaststelling dat als je niet werkt, je werkgever het recht heeft om de auto terug te vragen. Als je bijvoorbeeld tijdskrediet aanvraagt, zwangerschapsverlof opneemt of langdurig ziek bent, kan je niet automatisch blijven rekenen op je bolide.           

 

Addertjes

Zitten er ook addertjes onder het gras? Toch wel. Zo beseft niet iedereen dat de werkgever niet altijd aansprakelijk is als jij een ongeluk veroorzaakt tijdens je werkuren. Bij zware verkeersovertredingen is dat bijvoorbeeld niet het geval.

 

De meeste werkgevers verbieden het uitlenen van je firmawagen aan derden (je partner of volwassen kinderen mogen er vaak wél mee rijden). In sommige gevallen kan dat zelfs een reden voor ontslag zijn.

Dinsdag 2 Februari 2016 om 21:30

Manu Sinjan

// //
// // //
// // // //