Bomvolle trein? Blijf nog even thuis

Je kent het wel in de ochtendrush: snel douchen, ontbijten en op weg naar het station. Eenmaal de trein aankomt, merk je dat die propvol zit. Dat is balen! Maar daar komt binnenkort, met de Spitsgids, verandering in.

Bomvolle trein? Blijf nog even thuis

TreinTramBus en iRail.be zijn momenteel volop bezig de Spitsgids te testen. De spitsgids moet een handige toepassing worden die voorspelt hoe druk het is op jouw trein en je op tijd meldt wanneer je beter wat vroeger of later vertrekt. Nog wat langer thuisblijven of even langer op kantoor of nog wat langer bijpraten met vrienden. Een aangenamer gedachte dan in een hoekje op de trein gepropt te zitten tegen het zweterige lijf van je buur, niet?

 

Hoe werkt het?

Spitsgids is een toepassing die op basis van opvraagdata berekent hoe vol de trein zit. Wanneer jouw trein te vol zit, meldt jouw app naar keuze (RailerApp – iPhone, iRail.be – web of BeTrains – Android) je dat. Op die manier kan je er in alle rust voor kiezen om een trein vroeger of later te nemen.

 

Draag je steentje bij

Ook jij kan andere reizigers helpen. Wanneer er te veel mensen op jouw trein zitten, kan je eenvoudig een seintje geven naar de Spitsgids. Zo kan je aan anderen vertellen dat ze deze trein beter overslaan én voorkom jij dat je je nog meer als een sardientje in een blik moet voelen. Anderen helpen én jezelf het comfortabeler maken, een win-winsituatie.

 

Terugkoppelen naar de NMBS

De initiatiefnemers willen met hun project ook de NMBS een handje helpen. “Als we weten welke treinen altijd te vol zitten, kunnen we dat terugkoppelen naar de NMBS. Zo kunnen we gericht vragen om de capaciteit op die lijn te vergroten. Met het nieuwe vervoersplan van 2017 in het achterhoofd, is het nu tijd om die informatie te verzamelen”, zo luidt het.

 

De Spitsgids wordt officieel op 10 september 2016 gelanceerd.

 

De trein is altijd een beetje reizen en hopelijk wordt dat reizen met de Spitsgids nog een stuk aangenamer.

Dinsdag 26 Juli 2016 om 14:5

Mieke Vercruijsse

// //
// // //
// // // //