Cloud computing: wat kan jij ermee?

Herinner je je nog de begindagen toen het internet op zowat elk diagram steevast werd voorgesteld als een abstract wolkje? Ondertussen zijn we een paar decennia verder en wordt die wolk er niet bepaald overzichtelijker op. Cloudcomputing is de nieuwe buzz: gedaan met geknoei om software (en hardware) te installeren want de applicaties die jij dagelijks gebruikt, draaien voortaan op een server in pakweg Timboektoe. Mogelijk schuift ook jouw baas ondertussen schoorvoetend aan om zijn hebben

Cloud computing: wat kan jij ermee?

24/7

Cloudcomputing heeft heel wat voordelen. Je hoeft je geen zorgen meer te maken over het morrelen met software (en hardware) die het laat afweten en dies meer. Jouw virtuele werkplek is altijd up-to-date en klaar om te doen wat jij wil, gegeven dat je over een snelle internetverbinding beschikt. Op het eerste zicht: alles prima.


Start/stop functie

Indien je het wel ziet zitten om jouw professionele universum te versplinteren over de aardbol - je doet het zowieso al met Facebook, Twitter LinkedIn, GoogleDocs, ... -, kijk dan altijd goed naar de faciliteiten die leveranciers aanbieden. Kan je makkelijk instappen in het systeem en er weer terug uit als je daar zin in hebt? Kies enkel voor providers die jou vooraf garanderen dat jouw autonomie op elk moment gevrijwaard blijft.
 

Verdeel en heers

Wanneer je besluit om jouw professionele platform al dan niet gedeeltelijk in de 'wolk' te droppen, kies dan altijd voor een aantal leveranciers. Jouw e-mail bij de ene, jouw office toepassingen bij de ander. Loopt er iets fout bij één van jouw hosting | service providers, dan is dat niet direct een ramp en blijft jouw professionele continuïteit voor het grootste deel verzekerd. Leg dus niet al jouw eieren in één mand.


Keurmerk

Bepaalde hosting | service leveranciers binnen het cloudcomputing gebeuren hebben vaak een soort van keurmerk waarmee ze aangeven dat ze in overeenstemming zijn met (inter)nationale standaarden. Opgelet echter: standaarden in Europa zijn anders dan standaarden in pakweg de Verenigde Staten. Dat brengt ons gelijk bij een zwak punt van cloudcomputing: er is op dit ogenblik weinig of geen standaardisatie en heel veel cloud cowboys die een stuk van de taart proberen te bemachtigen.


Hoog en droog

Een gevoelig punt van cloudcomputing is de veiligheid van jouw gegevens. Bekijk op dat vlak dan ook steeds alle mogelijkheden bij jouw leverancier.
 

Oeps, foutje

Ook het opzetten van een consistent back-up systeem is een cruciale factor die je best voor mekaar hebt voor je met cloudcomputing aan de slag gaat. Check bij jouw leverancier wat de opties zijn.


Lokaal, globaal

Loopt jouw boekhoudpakket bijvoorbeeld ergens bij een leverancier in Noorwegen, hou dan zeker ook rekening met de juridische context zoals wettelijk verplichte bewaartermijnen van gegevens. Die kunnen immers verschillen van land tot land.


Welles, nietes

Weet dat jouw gegevens in functie van waar je ze opslaat niet altijd op dezelfde rechten qua privacy kunnen rekenen. Waak er dan ook steeds over dat jij en alleen jij toegang hebt tot jouw kostbare data en dat je daarenboven steeds de eigenaar van jouw data blijft.


Exit strategie

Check op voorhand dat wanneer je bij een bepaalde leverancier weg wil, je je gegevens met een aantal drukken op de knop makkelijk kan exporteren om daarna ergens anders terug te importeren en zo weer snel aan de slag te gaan.


Groot, groter, grootst

Wanneer je een bepaalde kerntaak van jouw dagelijkse professionele routine wil onderbrengen in de 'wolk', check dan ook of de omgeving in kwestie schaalbaar is. Dat wil zeggen dat de hosting | service provider in kwestie de mogelijkheid moet bieden om met jou mee te groeien. Zie het bijvoorbeeld als de webstek van jouw blog die je op eenvoudige aanvraag met een aantal extra gigabyte kan uitbreiden.


Van alles wat

De toekomst? De meeste bedrijven - en jijzelf hoogstwaarschijnlijk ook - zullen de komende jaren opteren voor een hybride omgeving waarbij een deel van hun toepassingen nog steeds binnen de bedrijfsmuren draait en een ander deel ergens rond zweeft in de internet 'wolk'. Factoren die meespelen zijn: veiligheid, continuïteit, belangrijkheid, aantal gebruikers en dies meer. Wikken en wegen is de boodschap. 

Maandag 9 Februari 2015 om 12:0

Geert Degrande

// //
// // //
// // // //