Co-searching: hoe andere werkzoekenden jou aan je droombaan kunnen helpen

Het zou best wel leuk zijn wanneer werkzoekenden mekaar actief een riem onder het hart zouden steken in de zoektocht naar hun respectievelijke droomjob. Goed nieuws: co-searching is daarvoor dé oplossing onder het motto: samen zijn we sterker. 

Co-searching: hoe andere werkzoekenden jou aan je droombaan kunnen helpen

Co-searching, hoe doe je dat?  Eenvoudig, je gaat naar een co-searching bijeenkomst. Daar worden niet enkel je vaardigheden als werkzoekende bijgespijkerd, maar put je er ook uit het netwerk van andere werkzoekenden. Op zoek naar een job als grafisch designer? Misschien zit er wel iemand in de groep wiens oom een grafisch ontwerpbureau runt en dringend op zoek is naar nieuwe mensen. 

 

Iedereen leert

Hoe gaat zo'n co-searching sessie in zijn werk? Werkzoekenden of mensen die tussen jobs inzitten worden in groepjes van acht tot tien personen samengebracht. Zo kan iedereen aan het woord komen. De organisatoren van co-searching bedenken voor elk zo'n sessie een aanpak of methodiek die de uitwisseling tijdens het gesprek bevordert. Dit wordt mee ondersteund door twee vrijwilligers die deelnemen aan het gesprek en die gerichte vragen stellen. Zowel deelnemers als de vrijwilligers zijn coach. Iedereen leert van iedereen.

 

Wisselende thema's

Iedere week komt er een ander thema aan bod. Enkele voorbeelden van onderwerpen zijn: netwerken, screen je CV, hoe omgaan met onzekerheid, ...  Elke sessie start met een kennismakingsronde waarbij je de andere mensen in de groep wat beter leert kennen. Ook kan je dan jouw persoonlijke verwachtingen van de sessie kaderen. Daarna gaat het over wie waar al heeft gesolliciteerd en wat de ervaringen daarmee zijn. Ook het aspect van spontane sollicitaties wordt gestimuleerd. 60% van werkgevers gebruiken immers spontane sollicitaties om vacatures op te vullen.

 

Spontane sollicitaties

Vervolgens worden inzichten en ervaringen van spontane sollicitaties onder de loep genomen. Hoe bereid jij een spontane sollicitatie voor? Hoe heb je contact opgenomen? Hoe is dit contact verder verlopen? Wat was de uitkomst? Ook een workshop is onderdeel van zo'n co-searching sessie. Je pent neer op Post-Its wat je volgens jou allemaal moet doen om spontaan te solliciteren. Dan overlopen de coaches of er geen stappen vergeten zijn en word je zo al gelijk een stuk wijzer. Uiteraard ben je op zo'n sessie eveneens om ervaringen uit te wisselen en opportuniteiten te bekijken. Zit er iemand in je netwerk die een job heeft of kan je aan een job raken door iemand uit je co-searching groep ? Ga dan samen actief aan de slag. Een co-searching sessie vindt vier keer per maand plaats en duurt ongeveer twee uur. Iedereen die een job zoekt is welkom, maar de plaatsen zijn beperkt. De coaches begeleiden de sessie, maken een samenvatting van wat er aan bod komt en welke tips er gegeven worden. Die wordt dan doorgemaild naar de respectievelijke deelnemers.

 

Info: www.co-searching.be

Maandag 13 Juni 2016 om 15:30

Pascal Dewulf

// //
// // //
// // // //