Contract van onbepaalde duur is (straks) verleden tijd

Je leven lang bij dezelfde werkgever? Vergeet het maar. Steeds vaker maken vaste contracten plaats voor overeenkomsten op tijdelijke basis en dat heeft zo zijn redenen.

Contract van onbepaalde duur is (straks) verleden tijd

1. Alles gaat sneller

De (professionele) wereld draait vandaag in een veel hoger tempo dan pakweg veertig jaar geleden. In de bedrijfswereld is er vandaag veel meer beweging, wordt er veel korter op de bal gespeeld en passen bedrijven zich voortdurend aan een snel veranderende economie aan. Die insteek heeft uiteraard rechtstreekse gevolgen voor de koers die heel wat bedrijven varen en daaraan gekoppeld het personeelsbeleid dat ze voeren. Bottom line: de context waarin bedrijven vandaag opereren, is een stuk dynamischer en zelfs turbulenter dan een aantal decennia terug. Bedrijven beslissen veel sneller dan vroeger om er de brui aan te geven of te verkassen naar andere oorden. De cyclus waarbinnen ze dat (opnieuw) doen is eveneens veel korter. En dat blijft uiteraard niet zonder gevolgen voor de werknemers: ook de cyclus waarin zij voor een bedrijf aan de slag kort in.

 

2. De nieuwe loyauteit

Vroeger stond loyauteit tegenover een werkgever vaak synoniem met een levenslang engagement tegenover die werkgever. Vandaag gaan heel wat werknemers hun eigen weg en matchen ze voortdurend hun persoonlijke aspiraties met de perspectieven van de werkgever. Daarbij maken ze sneller schoon schip zodra die verhouding niet meer in evenwicht is. Terwijl loyauteit dus vroeger veeleer van werknemer richting werkgever ging, is die loyauteit vandaag veeleer geconcentreerd rond de werknemer zelf en zijn loopbaanobjectieven.

 

3. Duidelijkere verwachtingspatronen

Werknemers zijn vandaag erg goed geïnformeerd en hebben vaak een glashelder beeld van wat een gezonde en evenwichtige carrière inhoudt. Ze voelen met andere woorden veel sneller aan wanneer ze zich niet meer lekker voelen in hun job, hun baan geen perspectieven meer biedt of zich ondergewaardeerd wanen in hun baan. Daarnaast zijn de uitwijkmogelijkheden op zo'n moment legio. De vele alternatieven maken dat je sneller tot conclusies komt wanneer je verwachtingspatroon niet langer in evenwicht is. 

 

4. Levenslang werken

Het is een feit dat we met z'n allen steeds langer en meer moeten werken en dat heeft rechtstreekse implicaties op de manier waarop we vandaag onze carrière organiseren. Het feit dat een gemiddelde loopbaan vandaag steeds verder wordt uitgerekt in tijd maakt dat heel wat professionals er onderweg zelf voor kiezen om een pauze in te lassen: om terug tot zichzelf te komen, een wereldreis te maken of een jaartje of langer eens wat compleet anders te doen. Dat betekent ook dat ze nadien niet altijd terug aan de slag kunnen bij hetzelfde bedrijf waar ze voordien werkten en dus voor een nieuwe werkgever kiezen.

 

5. De kenniseconomie

Zorgt ervoor dat het zwaartepunt meer en meer bij de werknemer ligt. Hij of zij biedt zijn kennis aan bij diegene die bereid is loon naar werk te betalen. Dit heeft uiteraard consequenties voor zowel werkgever als werknemer die hun professionele link met mekaar steeds vaker zien ingekort. Met andere woorden: werknemers beseffen meer dan ooit de kracht van hun kennis en gaan daarbij steeds vaker op los/vaste basis aan de slag voor een werkgever. 

Maandag 31 Maart 2014 om 13:53

Pascal Dewulf

// //
// // //
// // // //