Controleer je CV zoals een pro

Als je curriculum op het bureau van een ervaren rekruteerder belandt, beslist hij of zij in een mum van tijd op welke stapel je belandt: opvolgen of afwijzen. Leer daarom naar je CV te kijken zoals een professional en trek je conclusies!

Controleer je CV zoals een pro

Diagonaal

Het is bekend dat de eerste schifting razendsnel verloopt. In minder dan een halve minuut wordt meestal beslist of jouw CV voldoet aan de verwachtingen. De HR-professional leest je curriculum dus diagonaal en beslist op basis daarvan over je lot. De handigste manier om de blik van de pro te benaderen is gebruik maken van een tag cloud generator om je CV te uploaden. Op die manier krijg je een visuele voorstelling van de trefwoorden die je het meest gebruikt. En zo kan je checken of de inhoud van je CV overeenkomt met wat er in de vacature gevraagd wordt. Als dat niet het geval is, moet je zeker overwegen om andere accenten te leggen.

 

Verstoppertje

Omdat je maar heel weinig tijd hebt om de rekruteerder te overtuigen met je CV, moet je de meest relevante informatie in het oog laten springen. Het is dus geen goed idee om te beginnen met de kleuterschool die je hebt bezocht, want dan ben je verstoppertje aan het spelen. Kies voor een zogenaamde elevator pitch - een paar zinnen waarin je al je troefkaarten op tafel legt - en zet die helemaal bovenaan. Pas daarna begin je aan het gebruikelijke lijstje met relevante ervaring, opleiding enzovoort.

 

Wees een mens

Het is zeker geen slecht idee om in je CV te weerspiegelen wat er in de jobadvertentie staat, maar geef er altijd een persoonlijke touch aan. Je kan wel zeggen dat je een resultaatgedreven teamplayer bent, maar daar bereik je weinig mee als driehonderd andere sollicitanten precies hetzelfde doen! Maak je taal zo actief mogelijk, gebruik niet elke keer het meest voor de hand liggende werkwoord en bedien je van een paar opvallende bijvoeglijke naamwoorden. En natuurlijk let je op taal- en spelfouten. 

 

Maak het persoonlijk

Een vierde manier om het verschil te maken is de persoonlijke aanpak. Probeer het telefoonnummer van de rekruteerder te pakken te krijgen en bel hem of haar op. Dat geeft je enerzijds de kans om vragen te stellen over de vacature, maar vooral creëer je op die manier een persoonlijk contact. En dat maakt het een stuk moeilijker om jouw CV zonder meer terzijde te schuiven. Ook contact zoeken via LinkedIn is absoluut het proberen waard.

Dinsdag 18 Februari 2014 om 11:54

Manu Sinjan

// //
// // //
// // // //