De 10 beste werkplekken voor jongeren

In de VS bevroeg het onderzoeksbureau CareerBliss een kleine 50.000 jonge professionals – mensen met minder dan tien jaar ervaring – naar hun geluksgevoel op het werk.  Daaruit distilleerde het onderzoeksbureau de 10 bedrijven waar jonge professionals het gelukkigst zijn. Een onderzoek op dergelijke grote schaal is in België nog niet gebeurd, al zijn de resultaten van Great Place to work 2013 natuurlijk ook een goede indicatie.

De 10 beste werkplekken voor jongeren

De overstap van de schoolbanken naar het professionele leven is nog groter dan die van het lager onderwijs naar het middelbaar of van het middelbaar naar de universiteit. De kloof tussen de wederzijdse verwachtingen van enerzijds de werkgevers en anderzijds de jonge professionals wordt ook steeds breder. Daarom is het een goede zaak als laatstejaarsstudenten of pas afgestudeerden een zicht hebben op de bedrijven waarvan andere jonge professionals zeggen dat het er leuk is om te werken en dat ze er zich goed in hun vel voelen.

 

Verschillende criteria

CareerBliss vroeg daarom aan jonge professionals om diverse criteria te evalueren die een invloed kunnen hebben op het geluksgevoel op de werkplek. Het gaat onder meer om de relaties met de baas en de collega’s, de werkomgeving, de middelen die ter beschikking staan om de gevraagde job te kunnen doen, de verloning, de groeikansen, de bedrijfscultuur, het imago van de onderneming en de controle op de uitgevoerde taken. Al die criteria werden door de jonge professionals beoordeeld op een schaal van 1 tot 5 en kregen bovendien een weging voor het bepalen van het algemene geluksgevoel op het werk. Op die manier ontstond een lijst met de 10 Amerikaanse bedrijven waar jonge professionals het gelukkigst zijn.

 

Amerikaanse toppers

1. EMC, een bedrijf dat informatietechnologie levert om data op te slaan, te beheren, te beveiligen en te analyseren via cloud computing, voert de ranglijst aan. Naar eigen zeggen omdat de organisatie er alles aan doet om “de jonge professionals, die vandaag alles tegelijk willen – een uitdagende job, opleidingskansen en tegelijk ook veel fun op de werkplaats – op hun wenken te bedienen.” 

 

2. Ook op de tweede plaats staat een IT-bedrijf, met name Motorola. De verantwoordelijken stippen aan dat ze vooral focussen op carrièreontwikkeling en een goede work-life balans.

 

3. De top 3 wordt vervolledigd door een organisatie die in België helemaal onbekend is: Kaiser Permanente, een social profitbedrijf dat zich profileert door innovatieve oplossingen voor te stellen voor de zorgsector.

 

Bekijk de volledige lijst.

 

En in België?    

In België organiseert Great place to work in samenwerking met de Velrick Business managementschool al enkele jaren een jaarlijkse wedstrijd om aan de hand van vergelijkbare criteria uit te maken wie werknemers als de beste werkgever beschouwen.

Bij de bedrijven met minder dan 500 werknemers sleepte de Leuvense IT-dienstverlener AE dit jaar de titel van beste werkgever in de wacht, gevolgd door SAS Insitute en Thuiszorg Vleminckveld.

Bij de organisaties met meer dan 500 werknemers moest schoenwinkelketen Torfs, die de vorige 4 jaar als winnaar uit de bus kwam, dit jaar de eer laten aan fastfoodketen McDonald’s Belgium. Torfs volgt dit jaar op de tweede plaats en uitzendbureau Accent Jobs neemt de derde podiumplaats in. Bij winnaar Mc Donald’s Belgium staat naar eigen zeggen het familiegevoel voorop, dat zich ook vertaalt in activiteiten met een hoog fungehalte zoals een eindejaarsparty en cinema-avonden. 

Donderdag 21 Mei 2015 om 12:14

Geert Degrande

// //
// // //
// // // //